Avanza
Els manifestatnts, davant de l'Ajuntament de Viladecans aquest matí

Els treballadors de l’empresa Avanza, que gestiona el servei d’autobusos que connecta la nostra ciutat amb la resta de la comarca i amb Barcelona, estan duent a terme avui dimecres la segona jornada de vaga parcial. La vaga ha estat convocada pels sindicats CCOO, UGT i CGT, i avui al matí els treballadors s’han manifestat davant l’Ajuntament de Viladecans per fonar visibilitat a les seves demandes.

Segons Lluís González, membre del comitè de vaga per CCOO, “el seguiment de la vaga dins de l’empresa és del 100% dels treballadors, no hi ha cap tipus de fissura ja que les aturades es van convocar després d’una assemblea de treballadors en la qual es va donar unànimement el vistiplau per tirar endavant les aturades”.

La jornada d’aturada parcial d’avui és la segona (i darrera, de moment) de les que es van convocar el passat mes de desembre “perquè tenim congelats els drets laborals des de l’any 2020 i ens trobem amb un immobilisme per part de l’empresa davant la nostra reivindicació d’adequació del nostre conveni al context socioeconòmic que tenim al país”. La vaga va ser convocada “després d’unes negociacions que van ser infructuoses”.

Concretament, els treballadors demanen “millores econòmiques i socials com ara dos dies de descans a la setmana o increments del salari d’acord amb l’IPC de cada any, és a dir, no demanem millores sinó que el que volem és no perdre poder adquisitiu”. Entre altres demandes, els treballadors també volen aconseguir “qüestions tan bàsiques com tenir hores mèdiques de visita pels especialistes o una millora en la retribució econòmica dels companys de la nit, que a dia d’avui és precària”.

Tot i que les aturades no tenen, en principi, relació directa amb els problemes que arrossega el servei d’autobusos des de que Avanza se’n va fer càrrec ara fa poc més d’un any, en realitat “tot suma i, tot i que està pel mig la negociació del conveni, també vam participar en la manifestació del passat juliol on es demanaven millores en la prestació del servei. Aquestes millores de les condicions com s’està desenvolupant la feina al carrer afectarien als treballadors, però és evident, i el temps ens ha donat la raó, que els usuaris també són perjudicats”.

Demà dijous a les 10 del matí hi haurà una reunió de mediació al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, una trobada en la que les dues parts miraran d’acostar posicions. Si el resultat d’aquesta mediació no és satisfactori, els treballadors “tiraríem endavant més dies d’aturades parcials”.