Avets i ponsèties per guarnir el Nadal

Tot i que la pandèmia també obliga a adaptar la celebració d’aquestes festes, en general, la tradició de guarnir les llars es manté. Des de Vivers Barri, el seu propietari, Salvador Barri, tot i que explica que “sempre sorgeixen modes noves”, el cert és que “en planta viva, el més demanat és l’anomenada Flor de Pasqua i els avets”.

Els arbres de nadal naturals , des de fa 50 anys, és planten i es fan créixer en vivers expressament per comercialitzar ara i tenen diferents preus segons les mides. A Barri n’oferten de molt grans, amb copes de fins a 4 metres d’alçada, però els que més es venen són els que fan entre 1,5 i 2,25 metres, que són els que millor caben dins les cases.

Pel que fa a varietats, les més habituals són la Nordmanniana, la Masjoanis i la Picea Excelsa, un arbre que es ven amb pa de terra i que es pot replantar de nou en un test més gran o al jardí. Els arbres que van tallats o en testos més petits aguanten perfectament dins el pisos fins passat Reis, però després no poden sobreviure i cal llençar-los en punts habilitats perquè siguin recollits, triturats i preparats per convertir-se en compost.

Canvis d’hàbits i demandes per la Covid-19

Salvador Barri explica que “durant els mesos de confinament dur el nostre sector va patir-ho força perquè va coincidir amb la primavera, que són els mesos de l’any on gairebé facturem el 70% del producte”.

Per contra, van notar l’increment de noves demandes perquè, segons precisa, “la gent en haver d’estar més temps a casa va decidir tenir més cura de les seves terrasses i jardins i vam tenir més feines d’arranjaments d’espais, la qual cosa ens ha salvat una mica la temporada”.

Sobre l’article més demanat, Barri assegura, sense cap dubte, que és “la gespa artificial, perquè permet encatifar espais en verd reduint els costos en diners i temps en el seu manteniment respecte a l’herba natural, que cal regar i segar sovint”