Avís per ventades
Foto: Xavi Cabo

Protecció Civil ha emès un avís per ventades fortes de cara al dissabte. L’episodi de mal temps podria començar aquesta mateixa nit, tot i que serà demà quan s’intensificarà. Es per aquest motiu es recomana precaució:

A casa

Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.

Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

A casa, tanca i assegura portes, finestres i tendals.

A l’exterior

Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.

Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d’espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir

Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.

Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.

Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.

Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Cap de setmana plujós

Estarem sota un flux de vent de sud, carregat de pols sahariana, que farà pujar les nuvolades des del País Valencià cap a casa nostra. Demà, ja a primera hora, es podrien escapar alguns ruixats puntuals, però els xàfecs es començaran a estendre sobretot a partir de la tarda i el vespre. Durant la nit és quan plourà més i de manera més extensa. Diumenge les pluges podrien persistir a les comarques de Barcelona i de Girona durant el matí.