Dijous gras
Botifarra d'ou, menjar obligat avui que és Dijous gras

Avui és Dijous gras, i és el dia en que la tradició diu que comença el període de Carnaval. L’Ajuntament de Gavà, per aquest motiu, dona el tret de sortida avui a tota una programació de Carnaval que s’allargarà fins el dimecres 22 de febrer, que serà Dimecres de cendra. En aquesta setmana justa la disbauxa s’apoderarà dels carrers de Gavà amb activitats com ara una festa de pijames o la tradicional Rua de Carnaval, dissabte 18 de febrer, que sortirà a las 16:30 hores de la rambla de Maria Casas i tindrà un recorregut llarg i un de curt, tot i que els dos acabaran a la plaça de Jaume Balmes.

Els xarcuters de la ciutat porten dies preparant els quilos de botifarra d’ou que només es fa pels volts de Carnaval i que, per descomptat, és preuada pel seu component tradicional i festiu però també pel seu gust suau i llaminer. Ja ho diu la tradició: “Dijous Llarder, botifarra menjaré!”.

I no només la botifarra d’ou, sinó també la truita i la coca de llardons són els menjars tradicionals d’aquest dia, tots calòrics i proteínics. Altres viandes suculentes són també benvingudes. El motiu cal buscar-lo als temps on la Quaresma prèvia a Setmana Santa l’abstinència era obligada per a tothom, excloent la carn, els plaers i els excessos del dia a dia dels catalans.

Dijous gras

La botifarra d’ou s’elabora afegint ous a la cansalada, que normalment és de panxeta i papada. Es condimenta amb pebre blanca, canyella molta i sal. Primer es pica la carn, que es remou mecànicament juntament amb les espècies. A continuació la mescla s’emboteix en budells, es talla i es lliga. Les botifarres es couen a la caldera durant uns 30 minuts a una temperatura de 90 graus. Aquesta botifarra té molt d’èxit, ja que és de gust suau i una mica dolça, de textura gustosa.

L’embotit es menja també dins de la truita que no falta en aquest dia. És habitual que les famílies es reuneixin al voltant de la taula i que a les escoles els nens portin truita a classe o per fer una excursió. Hom fa truites de tota mena, des de la clàssica de patates fins a altres com de botifarra negra amb mongetes, carxofes, etc. Les postres estan protagonitzades per la coca de llardons, que es ven també la resta de l’any (a la festivitat de Sant Joan, per exemple, és força venuda).

Així doncs, avui a cansaladeries gavanenques com ara Cárnicas Mario, El Sigle, Casa Clara o Casa escala, el producte estrella és, sense cap dubte, la botifarra d’ou!

Dijous gras