L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, en una acte celebrat a la Torre Lluc davant la ciutadania, va fer un repàs als dos anys de mandat municipal i va anunciar actuacions de futur que tenen com a fil comú la sostenibilitat: la sostenibilitat urbana, econòmica, social i democràtica. “Han passat dos anys i m’agrada donar explicacions i retre comptes. Explicar-vos què hem fet, on estem, què ens quede per fer i com va evolucionant el Pla d’Actuació Municipal”. De les “400 iniciatives que es van rebre en el procés participatiu del PAM”, va explicar Sánchez, es van incorporar al document inicial prop del 80% de les propostes. Ara, la ciutadania pot consultar i veure el ritme d’execució de les accions en la web que s’ha creat sobre el Pla d’Actuació Municipal.
Execució del PAM
L’alcaldessa, abans de repassar els diferents projectes que recull el Pla d’Actuació Municipal i el seu grau d’execució, va recordar que el full de ruta del govern municipal es basa en “aprofitar el canvi de context després de superar el més greu de la crisi, malgrat que hi ha gent que ho està passant molt malament, i passar de les limitacions i les incerteses, que fins fa uns anys era la única cosa certa que teníem , a les noves perspectives, a saber com donem respostes als nous requeriments socials, econòmics, urbans, mediambientals”. I com fer-ho, va afegir, “des d’una perspectiva local però sense perdre de vista que moltes vegades, estem subjectes a dinàmiques que són globals. Crec, i estic convençuda, que des de l’actuació local, i des de la proximitat, podem també donar respostes a aquests nous requeriments. I això ho hem de fer perquè confiem en les nostres possibilitats”.
Les accions de sostenibilitat urbana “posen en valor el nostre territori, el nostre patrimoni natural. Responen a les necessitats actuals però sense comprometre les necessitats de les generacions futures” va explicar Sánchez. Les diferents edicions del Junts fem barri en el marc del qual ja s’han executat 50 actuacions, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, el Pla de Xoc per la tinença responsable d’animals, la reforma de la C-245, la protecció del Parc Agrari amb accions com l’arranjament de camins o la protecció i conservació de l’entorn natural, i el benestar de la platja i Gavà Mar amb iniciatives com la conservació de les dunes, combatre la regressió de la platja, l’ampliació de la xarxa ciclable, va ser algunes de les accions impulsades.
Quant a la sostenibilitat econòmica Raquel Sánchez va dir que “volem que aquesta ciutat generi oportunitats de desenvolupament econòmic, de creixement empresarial però no el volem fer amb qualsevol model, ho volem fer amb un model que respecti el seu entorn i que generi condicions d’ocupació dignes i de qualitat. I amb això necessitem el compromís dels empresaris”. El projecte de la Unió de Cooperadors, el sector productiu Joncs/Marinada, la integració i transformació urbana del centre productiu i del campus Roca a Gavà i Viladecans, el Made in Gavà-Junts pro Gavà, el Pla per l’Ocupació-Gavà Impulsa, amb més de 2,8 milions d’euros, i la rehabilitació i transformació de l’antic edifici de la Unió de Cooperadors, que serà un espai d’innovació i activitat econòmica i de suport a l’emprenedoria i creativitat, són altres de les accions previstes.
Gavà també és una ciutat sostenible des de la perspectiva social perquè segons l’alcaldessa “treballa per reduir les desigualtats. Gavà es una ciutat inclusiva que treballa per trencar les barreres de qualsevol tipus, que respecta i dóna oportunitats a les diferents capacitats i a les diferents diversitats. És una ciutat en la qual l’educació continua sent un pilar bàsic, on també el respecte a les polítiques de gènere, la lluita contra la violència masclista, la millora i reivindicació de tot allò que té a veure amb la sanitat, amb la salut pública i també construir una ciutat que té com a base la defensa dels drets humans és molt important”. Programes de reforç educatius, més inversions a les escoles, les obres de l’Institut de Bruguers i el nou institut de Gavà Mar, la reivindicació Viladecans, el tercer ambulatori de Gavà i recuperar les urgències a Gavà. Respecte a l’esport i la cultura, les accions passen per la modernització dels equipaments esportius i socioculturals: el cobriment de la pista de l’escola Marcel·lí Moragas, la recuperació del Nou Espai Sant Jordi, millores al Centre Cultural i renovació del projecte de l’Espai Maragall, creació de la xarxa local anti rumors i la reformulació del festival GavàMón.
Però a més va destacar Sánchez una quarta branca la sostenibilitat democràtica que té “a veure amb la manera de fer política” i va posar d’exemple iniciatives com els processos participatius del Junts fem barri, el PAM o la Unió de Cooperadors, la web de PAM, la d’obres, el portal de dades obertes, la plataforma digital Gavà Participa, Gavà Decideix, l’alcaldia als barris, les regidories de barris “programes novedosos que han significat l’esforç de tota la organització i que només tenen un objectiu: explicar-vos que es el que fem”.
En aquesta presentació l’alcaldessa va estar acompanyada per Josep Lascurain, artífex del projecte Dunes Híbrides de Gavà, Juan Carlos Escudero, director general de Lipotec, Carme Camarasa, cap d’estudis de l’Escola Eramprunyà i Meritxell Milian, logopeda de FAGA.
Tota la información relacionada amb el Pla d’Actuació Municpal es pot consultar al portal de l’Ajuntament , a www.Gavaciutat.cat