Ball de Rams
Sánchez i Martí, liderant el Ball de Rams

La Festa Major de Sant Pere 2021 ja és història. Aquest matí ha tingut lloc a l’església de Sant Pere el tradicional ofici del patró, que és justament Sant Pere. A l’acabament, a la plaça davant la mateixa església, ha tingut lloc el IV Ball de Rams popular, organitzat per l’Esbart Brugués, i en el que han participat molts membres del consistori, entre d’altres.

Ball de Rams
Aspecte de l’església de Sant Pere durant l’ofici d’aquest matí

Una de les que ha volgut ballar aquest ball tradicional gavanenc ha estat l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que també va presidir l’ofici religiós anterior. Sánchez ha destacat aquest fi de festa amb un “ball de rams que ja fa uns anys va recuperar l’Esbart Brugués, i que és tradició ballar-ho durant el dia d’avui, a la sortida de l’ofici”.

Respecte al balanç de la Festa Major d’enguany, l’alcaldessa ha assegurat que “han estat unes festes diferents però que han estat molt bé, crec que la gent ha tingut l’oportunitat de gaudir, de passejar, d’aprofitar per ballar i per cantar amb totes les limitacions actuals, de gaudir de la cultura i també de tot el que fan les entitats de la nostra ciutat, que és molt”. Sánchez, en aquesta línia, va voler donar les gràcies “a tothom que ha fet possible aquesta Festa Major, i també a la ciutadania pel seu comportament tan cívic i tan responsable. I també tan optimista i tan alegre, que ja ens feia falta poder-ho celebrar. Esperem que l’any que ve, més i millor”.

Ball de Rams

El Ball de Rams, que l’Esbart Brugués va recuperar l’any 2017, no es va poder celebrar l’any passat a causa de la Covid-19, però enguany s’ha pogut tornar a fer davant la mirada d’unes 100 persones. El director artístic de l’Esbart, Jordi Martí, ha fet parella precisament amb Raquel Sánchez, com també és ja tradicional. El costum d’aquest ball, que es solia fer per festa major i es va abandonar en l’època de la dictadura, marcava que l’home regalés un ram a la parella que volia conquerir.

El Ball de Rams és un dels balls més populars arreu de Catalunya, tot i que ja fa molts anys que no es celebra a cap població en la seva forma original. La dansa és i ha estat sempre un ball d’envelat i, excepte en casos molt puntuals, no hi havia ni coreografia ni música pròpia, sinó que generalment es feia servir algun vals de moda, i l’única condició per a participar era que el ballarí comprés i regalés un ram de flors a la seva parella de ball.

Gavà no era una excepció a aquesta norma i durant un parell de dècades es va poder ballar el ball de rams a l’envelat situat al capdamunt de la Rambla. No hi ha constància que es fes en època de la República, perquè les primeres evidències escrites es remunten a finals dels anys 40. El ball de rams no era pas l’únic ball popular de Festa Major, hi havia el ball de la toia i el ball del fanalet. Gavà, igual que moltes altres poblacions, seguia la moda que imperava a l’època.