fibrosis quística
Raquel Sánchez (de blau), en ple ball per la fibrosis quística

Ahir 28 d’abril es celebrava el Dia Nacional de la Fibrosis Quística, una malaltia de les catalogades com a minoritàries que és degenerativa i no té cura. Amb l’objectiu de recaptar fons per a investigar una cura, l’Associació Catalana de Fibrosi Quística va organitzar ahir a la plaça Balmes de Gavà un ball solidari, en què podia participar qualsevol ciutadà.

Ana García, membre de l’entitat, ens va explicar que la campanya “vol donar a conèixer la nostra malaltia i també la nostra causa, que és la investigació, la millora de les unitats de fibrosis quística als hospitals, i la millora de la qualitat de vida dels malalts”.

Degut a les característiques de la fibrosis quística, aquest any de pandèmia que portem ha tingut una afectació relativa en els malalts de fibrosis quística: “No hi ha hagut un agreujament de la nostra situació, i de fet nosaltres ja estàvem acostumats a allò que la resta de la població s’ha hagut d’acostumar ara, com per exemple les mesures d’higiene o portar la mascareta, això quan es detecta en els nadons ja es fa un treball amb les famílies per tal que prenguin aquestes mesures, així que aquestes mesures no ens han vingut de nou. Sí que és veritat que nosaltres hem hagut de tenir més cura que la resta de la població a l’hora d’exposar-nos i de sortir al carrer”.

Respecte a la vacunació d’aquest col·lectiu, ara mateix “s’està lluitant a nivell nacional per tal que tots els malalts de fibrosis quística siguin considerats població de prioritat per vacunar-se. A moltes comunitats autònomes no se’ls considera prioritaris, però a Catalunya hem aconseguit que sí que ho siguin”.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, va voler participar en aquesta iniciativa i fins i tot es va sumar al ball, tal i com es pot apreciar en la foto que encapçala aquesta notícia. Sánchez es va mostrar “molt contenta de veure com poc a poc es va recuperant una mica la normalitat de la vida a la ciutat, en aquest cas amb aquest ball per una bona causa”. L’alcaldessa va recordar que aquest col·lectiu “és molt vulnerable i ha patit un any molt dur, perquè són pacients de risc”, i va agrair l’esforç de l’associació que “espero que pugui recuperar la seva activitat per tal que pugui donar la visibilitat que necessita aquesta malaltia i que la població pugui recolzar-la aportant de la manera que pugui a aquesta causa, que és molt necessària”.