Bastoners de Gavà
Una actuació dels Bastoners de Gavà (Imatge d'arxiu)

Els Bastoners de Gavà es troben en ple procés de cerca de gent nova que es vulgui apuntar al seu projecte. I el primer que cal dir és que “és un ball molt més senzill del que sembla des de fora. Jo, per exemple, tinc molt poca coordinació, no sé ballar ni tinc sentit del ritme, i no m’ha costat aprendre’l. La veritat és que des de fora sembla més complex del que realment és, la dificultat és mínima”, ens destaca Helena Carvajal, presidenta i cap de colla de l’entitat gavanenca.

Actualment a l’entitat són aproximadament una dotzena de persones, entre balladors i col·laboradors: “Busquem tant balladors com col·laboradors, però de balladors sempre intentem ser com a mínim vuit, així que com més siguem més balls podrem fer, més difícils, i més atractius seran pel públic”. Els col·laboradors “acostumen a ser familiars o amics que, per qüestions d’horaris o de condició física, no poden ballar però sí que volen ajudar a l’associació. Nosaltres els estem molt agraïts perquè ens acompanyen, ens donen un cop de ma en actuacions i organització d’esdeveniments, així que sense ells hi ha moltes coses a les que els balladors no podríem arribar”.

Els assajos els estan fent ara mateix al local de l’Associació de Veïns El Centre, al carrer Salvador Lluch número 6, tots els divendres de 19:30 a 21:00 hores. “Es tracta d’assaigs oberts i sempre deixem les portes obertes, així que si algú passa per allà, ens escolta i té curiositat, pot tranquil·lament entrar a veure’ns”, destaca Carvajal.

Les sortides per fer els balls solen tenir lloc els caps de setmana, principalment a Gavà però també en altres localitats del Baix Llobregat i fins i tot de vegades més enllà de la nostra comarca. “De vegades fem alguna exhibició els divendres a la tarda, però aquestes solen ser sempre a Gavà”, apunta Carvajal, “i els caps de setmana fem molts balls a Gavà. Però com que al final hi ha colles a tot Catalunya, és força comú que, per exemple, anem a Lleida o a Sabadell ja que allà som molt amics de les colles de bastoners que hi ha”.

Carvajal vol convèncer a la gent per tal que s’hi apunti als Bastoners de Gavà destacant que “és una activitat on s’allibera molta adrenalina, i a més també permet conèixer gent nova i fer molta amistat i convivència. Al final som com una petita família, ja que fem molta pinya tant els divendres com quan fem sortides. És una activitat que aporta moltes bones estones i molts valors”.

Per donar una mica més de visibilitat a l’entitat i mirar de convèncer a la gent, els Bastoners de Gavà iniciaran en unes dues setmanes un projecte força interessant: “Començarem a fer assaigs al carrer els dissabtes als matins, en principi un mensual i en horari previst d’11 a dos quarts d’una. Els farem a llocs emblemàtics de Gavà com ara el parc de la Torre Lluc, la plaça Josep Tarradellas, la plaça de la Pagesia, la plaça Major o la plaça Balmes, per posar alguns exemples. L’objectiu és fer-nos més visibles per tal que la gent s’animi a apuntar-s’hi i així puguem ampliar la nostra petita família”.