L’associació Bastoners de Gavà ha instal·lat aquest matí a la Rambla de Gavà una taula informativa amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania aquest tipus de ball. La iniciativa es porta a terme a només una setmana de la celebració a Gavà de la 44ª Trobada Nacional de Ball de Bastons.
Benet Castillejos, president dels Bastoners de Gavà, ha explicat que el taller instal·lat aquest matí “realment no pretén ensenyar el ball de bastons perquè en una hora és impossible, hem de ser realistes, però sí que podem ensenyar els passos bàsics i veure si així a algú li entren ganes d’aprofundir”.
És la primera vegada que els bastoners posen en marxa aquest taller, una decisió que van prendre després de que “molta gens ens digués en els cercaviles del poble que el que fem és molt maco, així que vam pensar que seria bona idea aprofitar la Festa Major de Sant Pere per que qui volgués provi el ball i, si li agrada, s’apunti a l’associació”.
Respecte a la trobada de la setmana vinent, hores d’ara “tenim al voltant de 1.000 bastoners inscrits i acompanyants al voltant del doble, així que esperem que el 6 de juliol Gavà sigui la capital bastonera de Catalunya”. És la primera vegada que aquesta trobada nacional es porta a terme a Gavà, i de les 97 colles bastoneres que hi ha a Catalunya s’han inscrit fins ara 50.
Una de les particularitats d’aquesta trobada és que els tres recorreguts previstos “permetran veure els diferents tipus de ball de bastons que hi ha a Catalunya perquè a cada zona es piquen els bastons d’una manera diferent, per exemple a la zona del Penedès és un ball molt explosiu que dura només 50 segons però que va a tota màquina, mentre que a zones com el Vallès o el Baix Llobregat és un ball més coreografiat”. També hi ha diferències en “els passos i el vestuari, per exemple algunes colles porten barret o altres porten encara leotards”.
La trobada de la setmana vinent, per cert, acabarà amb un ball anomenat “La cançó de les criades” que ha coreografiat l’associació Bastoners de Gavà i que “interpretarem totes les colles a l’hora, per això ara les colles de Catalunya que vindran estan assajant aquest ball que hem dissenyat nosaltres i que pretén denunciar les diferències que encara hi ha entre el gènere masculí i el femení en la nostra societat”.