BCN3D
Aquestes son les peces d'escacs que han imprès a BCN3D (Foto: cortesia David Martínez)

L’empresa gavanenca BCN3D ha instal·lat a la seva seu un tauler d’escacs amb les peces impreses en 3D. A aquesta empresa li va semblar interessant “tenir una zona en la que es pugui jugar a escacs, tenir calma i estar concentrats, hi ha molts valors que es poden impulsar amb els escacs”, tal i com ens ha explicat David Martínez, responsable de comunicació de BCN3D.

La iniciativa ha sorgit justament de Martínez, que va pensar que era una bona idea “crear una petita zona per tal que tots els treballadors de BCN3D, que som un centenar, tinguéssim un lloc a dins de les instal·lacions per poder jugar a escacs, i així promoguem les idees, no és un tema competitiu sinó que és per fomentar la calma en el temps lliure”.

El tauler no el van imprimir sinó que el mateix Martínez el va portar de casa seva, però sí que van imprimir les 64 peces del joc, el que els va suposar unes 30 hores d’impressió. Tant el tauler com les peces són d’una mida una mica més gran que les mides habituals, de fet “són les mides de les competicions oficials d’escacs”. Les peces s’han imprès en un material termoplàstic anomenat ABS, que és “un filament d’alta qualitat que nosaltres ja proposem als nostres clients, i que té unes propietats de resistència i de durabilitat en el temps que fa que sigui molt utilitzat per clients nostres de sectors com l’aeroespacial o automoció”.

BCN3D

Les peces no són, amb tot, peces del tot normals, sinó que tenen un disseny directament inspirat en les peces del joc original de l’India que té més de 5.000 anys d’antiguitat: “L’origen dels escacs està en un antic joc hindú, i desprès els àrabs el van importar aquí. No l’he reproduït tal qual perquè hi ha figures d’elefants i peces que són molt diferents a les de l’escac contemporani, però el disseny sí que està inspirat en els primers models documentats de peces de la zona de l’Índia”.

BCN3D imprimeix amb un software propi desenvolupat per ells, el BCN3D Stratos, que és amb el que dissenyen el que imprimeixen, i és també amb el que han dissenyat i imprès aquestes peces d’escac.