Bioblitz Metropolità a la platja de Gavà 2022
Activitat de recompte d'espècies a la platja de Gavà.

El proper diumenge, 22 de maig, d’11.30 a 13.30 hores, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat, la Jugatecambiental de la platja de Gavà acollirà la 5a edició del Bioblitz metropolità, el qual servirà per fer un recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori.

Amb el Bioblitz s’anima a que el públic pari atenció a la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans i la seva importància per al funcionament correcte dels ecosistemes. Paral·lelament, també s’anima a penjar fotografies a les xarxes socials de les diferents espècies de flora i fauna que s’observin.

El format presencial es farà a les 42 Jugatecambientals dels parcs i platges en funcionament, mentre que el format virtual permetrà que els usuaris puguin penjar imatges dels organismes observats amb les etiquetes #BioblitzMetropolità22 i @parcsplatgesAMB. En el cas de l’Instagram, si el perfil no és públic, caldrà enviar les observacions per missatges privats. A més, caldrà indicar en quin parc o platja s’ha fet la troballa, i el nom de l’espècie, si es coneix.

Aquesta jornada pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals centrades en els espais de biodiversitat, com jardins de papallones, hotels d’insectes, refugis de biodiversitat i, en el cas de les platges, les dunes.

A mesura que els participants vagin publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l’AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l’espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l’espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l’organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives.

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l’AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l’AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat).

 El Bioblitz Metropolità forma part del Pla de millora de la biodiversitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Més informació a: https://www.amb.cat/web/territori/actualitat/campanyes/bioblitz-metropolita