Booklife arriba a Gavà el proper dijous. Aquesta tècnica de biblioteràpia i prescripció literària, molt estesa a d’altres països però de moment bastant desconeguda aquí, aterra a la Biblioteca Josep Soler Vidal amb una xerrada sobre resiliència on s’analitzarà com “la literatura pot ajudar a entendre aquest sentiment universal”.
Però què és Booklife? L’encarregada del taller, Laura García, ens ho explica: “La biblioteràpia és una disciplina literària que a països com el Regne Unit o Estats Units s’utilitza ja fa molts anys però que a casa nostra és força desconeguda, i consisteix en tractar a través de la literatura temes que ens afecten en el nostre dia a dia com per exemple la por, l’angoixa, la malaltia o l’esperança”. En definitiva, es tracta de “temes universals del nostre dia a dia on la literatura ens pot donar recolzament i ens pot ajudar a passar-les”.
Existeix una branca de la biblioteràpia que treballa amb assaig, però Booklife només utilitza obres de ficció perquè “a mi el que m’agrada és que la literatura sigui la protagonista perquè en la literatura hi és tot, la literatura ens parla de la vida i de els diferents situacions que vivim, i gràcies a ella, des dels grans clàssics fins la més moderna, trobem exemples d’aquestes situacions quotidianes que tractem en els tallers”.
La imatge de Booklife és molt gràfica, amb una capsa de pastilles que semblen medicaments però on les pastilles realment són llibres. Segons García, “la prescripció literària és un clàssic a casa nostra, de fet els llibreters fan prescripció literària, els bibliotecaris també la fan, i Booklife vol anar un pas més enllà elaborant un llistat de llibres que ens poden ajudar en cada tema dels que tractem”. García deixa clar que el terme “biblioteràpia” no implica una teràpia de grup, “no fem això perquè no som psicòlegs”. En canvi, el que fem aquí “és com quan vas al metge i et prescriu una medicina, nosaltres prescrivim literatura per a cada situació concreta que tractem. I com que de fet gairebé totes les situacions, dolències, emocions o sentiments que podem passar estan explicats en la literatura, doncs per gairebé tot podem receptar llibres”.
El tema que es tractarà dijous en el taller de Booklife és la resiliència. García destaca que “aquest és un dels temes que més em demanen aquestes dies, ja que com que la gent té moltes ganes de sortir de la pandèmia i del confinament, està molt de moda”. El terme “s’utilitza fa molt poc en psicologia, però en ciència i tecnologia és conegut des de sempre i implica capacitat de recuperar-nos, de fer front a les adversitats i sortir-ne”.
Respecte a la resiliència, “hi ha molta literatura, per exemple en el nostre llistat hi ha un llibre de Mercè Català anomenat “Un cel de plom”, que és la biografia novel·lada de Neus Català, una de les supervivents catalanes dels camps de concentració nazis, la vida de la qual és tot un exemple de resiliència, de recuperació, que demostra que, malgrat trobar les pitjors condicions possibles, som capaços de fer-les front, recuperar-nos, i fins i tot seguir vivint”.
Altres possibles llibres que es podrien prescriure en aquest tema, i dels quals se’n parlarà en el taller, serien “Paula”, d’Isabel Allende, “Instrumental: Memorias de música, medicina y locura”, de James Rhodes, o “Els invisibles”, d’Isabel-Clara Simó, que em serveix “per retre-li un petit homenatge a aquesta autora que va morir el passat mes de gener”.
El taller sobre prescripció literària enfocada a la resiliència tindrà lloc el dijous, 9 de juliol, a partir de les 18:00h., a la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.