Bosses de reciclatge a les escoles de Gavà
Aquests dies l'Ajuntament lliura bosses de reciclatge a les escoles de Gavà.

L’Ajuntament de Gavà ha procedit a distribuir kits de reciclatge als centres educatius. El pack està format per tres bosses (plàstic, vidre i paper) per facilitar la gestió de residus i la separació selectiva a les aules i espais comuns de l’escola.

Amb aquesta acció, segons fonts municipals, “es vol treballar amb la comunitat escolar la temàtica ambiental dels residus i l’economia circular” ja que al pensar que, “els més petits són els que poden obrir el camí per incentivar les seves famílies i aconseguir implementar a casa la recollida selectiva tal i com la treballen a l’escola”.

El contingut bosses de reciclatge s’hauran de buidar als contenidors del carrer. En el cas que el centre estigui adherit a la recollida municipal com a grans generadors de paper o plàstic, el material l’han de dipositar als bujols que PRESEC va facilitar.

Milloren les xifres globals

Gavà ha incrementat 3 punts, en un any, la xifra en la recollida selectiva  passant del 40,5% al 2019 a un 43,47% al tancament de 2020. Així l’any passat es van recollir 25.124 tones de residus, de les quals 7.502 tones provenien de la recollida selectiva domiciliària i 14.202 tones encara corresponen a la fracció Resta, tot i que aquesta s’ha reduït un 4.77% respecte al 2019. L’objectiu, segons ha explicat l’Alcaldessa Raquel Sánchez “és continuar incrementant les fraccions reciclables (paper, plàstic i metalls, vidre i orgànica) en contra de l’ús del contenidor gris”  raó per la qual demana a la ciutadania que “segueixi implicant-se cada vegada més en aquest projecte comú perquè tot i aquest augment, encara queda camí per recórrer fins al 50% que indiquen les directives europees i els compromisos que hem assumit com a ciutat”.

L’Ajuntament també assegura que “els resultats obtinguts en l’àmbit de la recollida selectiva són fruit de tot un seguit d’accions que s’han posat en marxa. En concret, la creació d’illes de reciclatge amb les cinc fraccions de residus, la millora del sistema de recollida de restes vegetals, la implantació de la recollida Porta a Porta a tres barris de la ciutat (Mas Bruguers, La Sentiu i, recentment, al sector de Les Panes i l’American Lake), la creació d’un Punt Verd a Plaça Catalunya i d’una xarxa de contenidors de roba i de minideixalleries que completen el sistema”.

En aquest sentit, les minideixalleries de Gavà han recollit en els darrers 4 anys més de 10 tones de residus especials de mida petita.

Pel que fa els residus especials provinents de les deixalleries, s’han recollit un total de 3.421 tones.

Propers passos per al 2021

Raquel Sánchez ha precisat que “un dels grans projectes previstos per a aquest 2021 és l’inici de la recollida Porta a Porta per a grans generadors (teixit comercial, restauració i hostaleria)” una acció que es preveu iniciar el seu desplegament als principals eixos comercials i anar-ho estenent progressivament a tota la ciutat.

A nivell global també es vol treballar en reduir la generació de residus que hores d’ara és de 1.66 kg/habitant.any, mentre que l’objectiu dels plans i programes de la Generalitat i l’AMB (PRECAT20 i PREMET25) és de 1.2 kg/habitant any, Per aconseguir aquest percentatge, cal dedicar grans esforços a la prevenció del residus mitjançant la reutilització i accions per allargar la vida útil dels materials. En aquest àmbit pren gran rellevància la lluita contra el malbaratament alimentari.