Botifarra d’ou al carrer per celebrar l’inici del Carnaval
Botifarra d’ou al carrer per celebrar l’inici del Carnaval

Els ciutadans que passen avui per la plaça Major de Gavà es troben amb una petita sorpresa: un grup de voluntaris de l’Associació de la Gent Gran de Gavà reparteixen petites tapes de botifarra d’ou amb pa. Es tracta de la disbauxada, una activitat en la que la botifarra d’ou serveix tradicionalment per donar el tret de sortida a la temporada de Carnaval. A banda d’aquesta entitat, aquesta mena de tast popular és també possible gràcies a la implicació d’alguns dels més importants distribuïdors gavanencs de botifarra d’ou durant aquestes dates: Casa Clara, El Sigle, Casa Escala i Cárnicas Mario.

Francisco Olivares, que és el president de l’Associació de la Gent Gran de Gavà, no ha dubtat en posar-se un a perruca blava per atacar als que passaven per la plaça Major i oferir-los un tas de la botifarra d’ou. Per Olivares, aquest és un dia en el que els membres de l’entitat que presideix “venim aquí a divertir-nos i a fer que la gent no pensi tant en els mals que tenim, que ens hem de divertir perquè estem al Carnaval i s’ha de gaudir de la vida”.

Olivares i els seus companys es passegen per la plaça Major amb safates carregades de tapes de botifarra d’ou amb pa. És una activitat que “serveix per donar-li també vida als establiments, i crec que aquesta és una tradició que no s’ha de deixar perquè tothom la gaudeix i nosaltres passem un dia fabulós aquí”.

El dijous gras o dijous llarder, conegut també com “el dia de la truita”, és tradició menjar la truita amb botifarra, encara que el més típic en aquestes dates és directament menjar botifarra d’ou. Com que el costum era menjar en família, antigament era molt comú que aquests dies els infants recollissin ous per les cases per elaborar les truites i la resta de menjars de la jornada.

La disbauxada d’aquest matí tindrà continuïtat avui mateix a la tarda, de 17:00h. a 19:00h., a la mateixa plaça Major de Gavà, en aquesta ocasió gràcies a la col·laboració de la companyia La Roda Produccions.