botifarra
La botifarra d'ou és típica del Dijous Gras

Arriba el Carnaval i amb la disbauxa arriba també una tradició molt arrelada aquí: la botifarra d’ou. Es tracta d’una varietat de botifarra que, òbviament, es fa amb ou però també amb “parts més nobles del porc com pot ser la cansalada de la part de la papada, que és més gustosa”, ens explica Jaume Escala, xarcuter de Casa Escala de Gavà. Tot i això, Escala ens deixa clar que “cada xarcuter té la seva pròpia manera d’elaborar-la i al final cadascú li posem espècies i condiments per fer-la diferent”.

Aquesta no és l’única diferència respecte a les altres varietats de botifarra, ja que la d’ou “és una botifarra cuita, i com que l’hem de coure és molt diferent de la resta de botifarres que són crues i s’acostumen a fer a la brasa o a la planxa. La botifarra es pot menjar i de fet s’ha de menjar freda”.

Escala és molt caut respecte a quanta botifarra d’ou en fa cada any, i posa de manifest que “això funciona una mica a demanda i tot depèn dels últims dies ja que cada vegada més la gent s’espera a última hora, al Dijous Gras, per fer les seves comandes. Es cert que tenim una producció més o menys prevista, però els elaboradors petits com nosaltres anem molt al dia segons demanda, i per exemple l’any passat vam produir uns 120 quilos de botifarra d’ou”.

Per si no tingués prou característiques que la fan especial, la botifarra d’ou només es consumeix en un moment molt específic de l’any, que és ara, l’època de Carnaval. “Hi ha xarcuters que la segueixen elaborant un o dos mesos després de Carnaval, però el punt fort on es consumeix la major part d’aquesta botifarra és el Dijous Gras i entorn de l’època de Carnaval consumint algunes setmanes després de Dijous Gras”, ens explica Escala, que també destaca que, “al menys que jo sàpiga, aquest és un cas únic, ja que les altres varietats de botifarra com la negra o la blanca es consumeixen al llarg de tot l’any”.

La campanya de la botifarra d’ou, doncs, és un moment molt especial pels xarcuters com Escala: “Afrontem aquesta campanya cada any amb molta il·lusió perquè és una època molt divertida, on es disfressa tothom, i tradicionalment el Dijous Gras és un dia molt especial per nosaltres”.