botigues de moda
Les botigues de moda reprenen poc a poc l’activitat (Foto: cortesia Eva Rodríguez)

Les botigues de moda reprenen poc a poc l’activitat gràcies a la relaxació en  les restriccions que suposa estar en la Fase 0 de la desescalada plantejada pel govern central arran de la pandèmia de la COVID-19. L’obertura de les botigues, però, s’ha de fer mitjançant el sistema de cita prèvia, un protocol d’actuació que en les botigues de moda, al contrari que en altres tipus de negoci com ara perruqueries, no s’havia fet servir mai.

L’experiència no està sent tant complicada com es podia preveure. Des de Suite 29, la seva propietària, Eva Rodríguez, ens explica que “durant tot el temps que hem estat tancats hem rebut molts missatges de recolzament i ha estat molt emotiu, la veritat. Així que ara la gent té moltes ganes d’ajudar i la cita prèvia està funcionant molt bé, de fet crec que és positiu començar a treballar així per adaptar-nos a aquesta nova situació”. En el cas de la botiga de moda Allende los mares, la seva propietària, Belén Allende, ens explica que la cita prèvia és bastant complicada ja que “nosaltres vam obrir el novembre i encara no havíem creat base de dades de clients, no ens havia donat temps abans del confinament, així que jo estic aquí amb els llums encesos i preparada per atendre a qualsevol persona que vulgui entrar apuntant-la en l’agenda”.

Una de les qüestions més sagnants en aquests negocis és el fet de que “quan ens van obligar a tancar era hivern, i ara és gairebé estiu, així que hem de renovar gènere a tota presa”, ens explica Allende. A més, la desinfecció habitual en totes les botigues ha de ser en aquests negocis més exhaustiva. Allende aclareix que “els experts diuen que el virus no viu més de tres o quatre hores en la roba, i jo el que estic fent és desinfectar tota la roba amb un bactericida ecològic, ja que la meva roba és ecològica, i a més tota peça que passa per emprovador es queda en quarantena 48 hores i a més li passo planxa de vapor per desinfectar encara més i donar més seguretat al client”. A Suite 29 també han implementat importants mesures com ara “desinfecció per ozó, esprais desinfectants, o senyalització per respectar les distàncies de seguretat”. De fet, Rodríguez parla de “neteja extrema, és a dir, si abans ja netejàvem molt, ara més, i per exemple entre client i client desinfectem l’emprovador, i la roba també està molt vigilada i, si un client la toca, la desinfectem i deixem en quarantena 24 hores”.

En qualsevol cas, el missatge de les dues botigues és el mateix. En opinió d’Allende, “quan la gent pugui sortir amb més normalitat, els que tinguin treball i puguin fer-ho desitjaria que gastin al poble i facin consum de proximitat perquè és la supervivència del petit comerç i la supervivència del poble. Ara que han abaixat totes les persianes ja hem vist com es queda el poble, com es queden les ciutats, com es queda el món sencer”. Rodríguez assegura en la mateixa línia que “esperem que els clients apreciïn l’esforç del comerç local, el que ens ha passat amb aquesta pandèmia, i que els que podem continuar, perquè hi ha botigues mítiques a Gavà com Paco Store que no tornaran a obrir, apostem per un tracte personalitzat. La nostra por és sobretot que desaparegui el comerç local”.