C.F. Gavà
Alineació titular del C.F. Gavà en la Jornada 1 (Foto: www.cfgava.cat)

La temporada de futbol 2019-2020 a Primera Catalana, i també a la resta de divisions i competicions que gestiona la Federació Catalana de Futbol, quedarà per a la història com aquella que es va haver de suspendre el mes de març per culpa d’una pandèmia mundial originada per un virus anomenat SARS-CoV-2, causant d’una malaltia que es coneix com a COVID-19, acrònim anglès de “coronavirus disease 2019”.

La federació ha decidit donar per finalitzades totes les competicions que depenen d’ella en les modalitats de futbol, futbol sala i futbol platja. D’aquesta manera, la classificació després de la darrera jornada que es va disputar, la vint-i-tresena, serà la que computi com a final de lliga. En aquella darrera jornada de campionat (qui ho havia de dir llavors), el C.F. Gavà va empatar a zero contra l’Ascó a La Bòbila. Era un diumenge 8 de març. La seva situació després d’aquest empat era la següent: 11 partits guanyats, 7 dels quals a casa; 4 partits empatats, 3 d’ells a fora; 8 partits perduts, la meitat a casa i la meitat a fora; 36 gols a favor i 29 gols en contra; i finalment, el més important: 37 punts sumats que l’atorgaven la sisena plaça en el Grup 2 de Primera Catalana.

Juan Camilo Vázquez, entrenador del Gavà, opina que aquesta decisió de finalitzar la temporada “és una pena per nosaltres perquè l’equip començava a agafar el to que nosaltres volíem, quan vam arribar vam introduir canvis en l’estil de joc i en la metodologia de treball, i ara després d’un mes i mig els jugadors havien entès els nous conceptes i començaven a assemblar-se al que a mi m’agrada”.

Vázquez es desfà en elogis respecte al poc temps que ha treballat a l’entitat gavanenca: “Estic molt content amb el rendiment dels nois, han fet una feina fantàstica i el seu compromís és absolut, han estat molt receptius al que hem introduït i el seu esforç ha estat impressionant. El grup a més ens ha acceptat molt bé i he de dir que jo feia temps que no estava tant a gust en un vestidor, tot i que he estat bé a tot arreu on he treballat, a nivell futbolístic el cos tècnic ens hem retrobat aquí amb la nostra essència”.

Respecte a la propera temporada, Vázquez mostra d’una banda la seva “intenció de seguir aquí perquè ens hem trobat molt a gust, el tracte amb el club ha estat exquisit”, però al mateix temps no es pot “comprometre en res” ja que “ara mateix està tot en l’aire, ningú sap com serà la propera temporada, i si bé és cert que la direcció esportiva del Gavà ens ha transmès que compten amb nosaltres, el cos tècnic esperarem a parlar amb el club i ha d’haver un projecte esportiu al davant abans de cap compromís”. Segons el míster, les properes dues setmanes “seran clau” ja que es mantindran converses per veure “quines són les intencions del club, i llavors prendrem una decisió”.

El capità del Gavà, Marcos López, assumeix aquest atípic final de temporada donades les circumstàncies i creu que “és una decisió sensata, estem davant d’una pandèmia i no se sap el que passarà, així que suspendre la temporada és la millor decisió”. Tot i aquesta valoració, el capi entén que “no és just per a ningú acabar la temporada d’aquesta manera perquè quedaven partits per jugar i ens havíem d’enfrontar a equips molt diferents, cadascun d’ells amb les seves característiques”.

El futur de l’equip és del tot incert, com tants altres àmbits a l’actualitat, així que López creu que “quant abans torni la normalitat, millor, i quant abans puguem tornar a entrenar, millor per a tothom, i si s’ha d’entrenar a l’estiu per recuperar l’estat físic doncs no passa res, l’important és poder tornar a competir amb garanties quant abans millor”.

Respecte a com queda la qüestió dels ascensos i els descensos, la Federació ha obert una consulta no vinculant amb els clubs per conèixer la seva opinió sobre la conclusió dels campionats abans de prendre una decisió definitiva que, segons Iván Carrillo, president del C.F. Gavà, passaria “o bé per fer ascensos i descensos o bé simplement acabar la lliga i començar la següent sense cap ascens ni descens”.

La posició del club en aquest assumpte és molt clara: “Nosaltres creiem que la millor manera d’acabar la lliga és premiar als ascensos i no fer cap descens. En el nostre grup és clamorós perquè la Montañesa, que ha invertit molts diners per pujar a Tercera Divisió, ha quedat amb un avantatge de 15 punts i estava clar que anava a pujar, així que si nosaltres ara no premiem això seria una gran injustícia”. De la mateixa manera, el raonament de Carrillo es defineix a la banda baixa de la classificació ja que “encara quedaven partits per jugar i molts punts per disputar, i seria injust que equips que estan ara en zona de descens i que potser es podrien haver salvat, baixin de categoria”.

Així doncs, el Gavà acaba la temporada 2019-2020 en aquesta sisena posició, una plaça a la que no afectarà de cap manera cap qüestió relacionada amb ascensos o descensos que es pugui decidir a partir d’ara. Carrillo ha revelat però que “fins fa poc hi havia sobre la taula la possibilitat de jugar una mena de Play Off entre el segon i el cinquè classificats a l’acabament de la primera volta de la temporada. Aquí sí que hauríem entrat nosaltres perquè la primera volta la vam acabar tercers, i llavors hauríem jugat aquest Play Off que hauria decidit els possibles ascensos, però aquesta possibilitat actualment ja és del tot inviable”.

Carrillo es mostra molt crític amb el paper de la Federació en tota aquesta crisi: “Ha estat una vergonya, un desgavell, hi ha hagut una manca de lideratge total i una absoluta manca d’informació. Tingues en compte que en meitat d’aquesta pandèmia s’ha anomenat a un altre director general amb un sou d’uns 150.000 o 180.000 euros, i això acomiadant a gent amb un ERTO. Ha estat una situació kafkiana fruit de la poca competència que tenim com en la figura del president”.