Camil Bosch
Camil Bosch publica la seva primera novel·la “Jo, per si de cas, me’n vaig”

L’escriptor lleidatà establert a Gavà, Camil Bosch, presenta, el proper 7 de juny la seva primera novel·la, “Jo, per si de cas, me’n vaig” editada per Parnass Ediciones. Es tracta d’una sàtira on Bosch hi ha bolcat alguns detalls autobiogràfics. El protagonista de la novel·la és l’advocat Quim Pladevall que, fart de somniar amb els Borbons i aconsellat pels metges, deixa el seu despatx i se’n va a viure a Mèxic, on viurà diverses peripècies relacionades amb una important trama de corrupció.

Bosch, ara jubilat, havia estat advocat, com el protagonista de la seva novel·la. I també com ell, va viure uns anys a Mèxic, concretament entre 1983 i 1987. Però les semblances acaben aquí perquè, tal i com Bosch ens explica, “hi ha moltes vivències meves que m’han ajudat a situar l’acció a Mèxic, però ni molt menys és una obra autobiogràfica, entre altres coses perquè el protagonista està molt però molt lluny de com soc jo”. En aquest sentit, l’escriptor deixa clar que “el desencadenant de Pladevall per acabar a Mèxic són els seus somnis i la recomanació dels metges, i el meu va ser que em van oferir una feina i me’n vaig anar a treballar, aquesta és la coincidència però evidentment el protagonista no soc jo”

Bosch, doncs, s’ha ajudat de la seva vida personal per afegir-hi tocs de realitat a la narració, i per exemple “hi ha diàlegs mexicans que conec bé i que intercalo amb diàlegs en català, mexicà i castellà, o també hi ha un personatge de Tornabous, província de Lleida, que parla com es parla a ponent”.

També hi ha “referències a l’actualitat, com per exemple a Jordi Pujol o una més òbvia al rei emèrit, però no he intentat fer una sàtira directa de l’actualitat, ni molt menys, no és un llibre polític ni res semblant, i això encara que el primer capítol comença amb els Borbons i amb somnis filipistes”.

La intenció original de Bosch era “escriure una cosa més personal i no tant una novel·la, una cosa més autobiogràfica amb les moltes anècdotes que tinc de la meva vida a Mèxic, però és veritat allò que diuen que els personatges et porten per on volen, i a mi el Pladevall m’ha portat per on ha volgut i, penso jo, m’ha portat per bastant bon camí”.

Bosch va començar la seva carrera literària amb uns contes dels quals en va publicar un protagonitzat pels seus nets, Martí i Júli i afirma que “sempre m’ha agradat escriure, i mentre era advocat en actiu evidentment no tenia temps, però quan em vaig jubilar vaig veure que això d’escriure se’m donava bé, així que vaig fer uns cursos de narrativa i va ser allà que em vaig decidir a escriure novel·la”.

La presentació es farà a la biblioteca Josep Soler Vidal, a les 19 hores