ELA
La caminada solidària té sortida i arribada al monument de la vela de Gavà Mar

El proper diumenge, 2 d’octubre, tindrà lloc a Gavà una caminada solidària per recaptar fons per lluitar contra l’ELA. Tots els diners que es recaptin aniran a parar a la Fundació Catalana d’Esclerosi Lateral Amiotròfica Miquel Valls.

La caminada es celebra amb el nom de Juan Antonio López, gavanenc a qui li van diagnosticar ELA l’any 2018. En el moment de rebre el diagnòstic “em van dir que havia de deixar de treballar, i això em va costar una discussió amb la doctora perquè jo no volia deixar la feina, però al final ho vaig haver de fer”. López ens ha explicat que l’ELA “és una malaltia psicològicament molt dura i físicament molt invalidant, fa que et cansis molt i, de fet, una cosa que em va molt bé és que dormo amb oxigen per pal·liar aquest cansament”.

López rep un gran recolzament per part de la Fundació Miquel Valls. Anna Rigola, encarregada de comunicació, xarxes socials i recursos de la Fundació, destaca “el gran recolzament social que fa l’entitat als afectats d’ELA, un recolzament que també és psicològic i en la part de teràpia ocupacional, ja que ens encarreguem de que puguin fer les tasques del dia a dia de manera autònoma per més temps del que la malaltia els hauria deixat. Amb aquest objectiu els hi deixem material ortopèdic el temps que necessitin i en el moment que ho necessitin”.

Rigola posa de manifest que l’atenció multi-disciplinar que brinden és essencial: “Està comprovat científicament amb estudis que una atenció multi-disciplinar augmenta en uns mesos l’esperança de vida dels afectats d’ELA, i per tant és important que tots els professionals vagin a una i que els afectats tinguin atenció social i sanitària. Si tots van en la mateixa direcció s’ha comprovat que augmenta moltíssim la qualitat de vida tant dels afectats d’ELA com de les seves famílies”.

Segons les dades de Rigola, “a Catalunya hi ha aproximadament unes 450 persones afectades d’ELA, però com que nosaltres donem atenció directa a la persona i a tot el seu entorn, calculem que a l’any donem servei a unes 1.500 persones. Això només a Catalunya, perquè a Espanya calculem que hi ha uns 4.000 afectats d’ELA amb diagnòstic”.

La caminada es farà el 2 d’octubre amb sortida i arribada al monument de la vela de Gavà Mar. Allà mateix hi haurà unes taules de la fundació per tal que tothom que vulgui s’inscrigui. Per 5 euros, que és el mínim a aportar, els participants rebran una samarreta que ha estat patrocinada pel Club de Tennis Andrés Gimeno. La sortida està prevista cap a les 09:30 hores, i la passejada es farà per l’avinguda del Mar en direcció a la Zona Esportiva de can Torelló, que serà el punt on es donarà la volta per tornar de nou a Gavà Mar.

Adriana Blanc, que és una de les persones que ha fet possible l’organització de la caminada a través de la seva empresa d’organització d’esdeveniments Esei, ha destacat que la intenció és “fer un esdeveniment fàcil, divertit i sobretot significatiu, que la gent conegui més la malaltia, donar més visibilitat a l’ELA, que és el nostre principal objectiu”.