campaments
Els campaments de la UME compleixen 50 anys (Imatge: cortesia Marta Beser)

Els campaments de la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME) compleixen 50 anys de trajectòria. Els d’aquest any tindran lloc a Sant Quirze de Besora, que és a on es van fer l’any passat, però en un indret diferent, al terreny La Teula d’acampades: El Solà. Hi haurà diferents dates segons els tres grups d’edat establerts: el campament base, per a infants nascuts entre 2012 i 2016, s’hi estarà del 29 de juliol al 6 d’agost; el grup d’anar i tornar, per a infants nascuts entre 2009 i 2011, serà del 28 de juliol al 6 d’agost, mentre que el campament itinerant, per a joves nascuts entre 2006 i 2008, serà del 25 de juliol al 6 d’agost.

Marta Beser, una de les monitores dels campaments de la UME, ens ha explicat que en aquests campaments “farem activitats de muntanya i molts jocs que vam començar a fer fa 50 anys quan es van inaugurar els campaments, i també farem una mica d’homenatge a aquests fundadors que fa 50 anys van decidir fer uns campaments amb gent de Gavà amb l’objectiu de que infants i joves poguessin gaudir de la muntanya i de la natura”.

Per commemorar aquests 50 anys l’entitat ha organitzat dos actes. D’una banda, el dissabte 3 de juny a partir de les 18:00 hores tindrà lloc un retrobament de monitors dels campaments de la UME. Segons ens ha explicat Josep Maria Comas, portaveu de la comissió d’actes del 50 aniversari dels campaments, “es passarà un audiovisual i es farà un reconeixement a la tasca d’aquests monitors que, de manera voluntària, han participat en els campaments en aquests 50 anys i els han fet possible”. Per aquest acte “volem contactar amb tots els monitors que sigui possible. Nosaltres ja hem pogut localitzar a més del 60%, però fem una crida per tal que s’hi puguin sumar tots els que puguin venir”.

L’altre acte tindrà lloc el dia següent, el diumenge 4 de juny, al parc de la Torre Lluc des de els 10 del matí i fins les 7 de la tarda. Segons ens explica Beser, “farem una commemoració on es plantaran algunes de les primeres tendes que es van utilitzar per fer aquests campaments, i pels infants farem diverses activitats, entre elles una mena de resum en un dia del que es fa habitualment en els campaments”.

Beser ha assegurat que des de la UME es senten “molt contents perquè els campaments els van fundar gent de Gavà per a gent de Gavà per tal que podem gaudir de la muntanya i de la natura, així com també per poder compartir temps i moments amb persones de la ciutat que estimem. Així doncs, les monitores estem molt contentes de que, després de 50 anys, la gent encara tingui ganes de fer campaments i de portar als seus fills als campaments, hi ha una petjada generacional molt bonica de la que estem molt orgulloses”.

Segons ens ha destacat Beser, l’objectiu principal dels campaments és que “els infants que venen gaudeixin, s’ho passin bé, tinguin una bona relació amb la natura i amb l’entorn, i s’afavoreixin relacions socials amb els companys. Com a objectiu principal, aquest continua sent el nostre objectiu com a monitores igual que ho era fa 50 anys, però és cert que els temps canvien i que hi ha coses que han canviat com ara el tipus d’activitats que fem”. Beser destaca que “tot i que les generacions han canviat, i que les monitores d’ara tenim altres tipus de formacions que potser abans no es tenien, creiem que l’esperit i l’essència dels campaments continua mantenint-se tant pur com era fa 50 anys quan es van fundar”.

Comas es manifesta en una línia semblant en assegurar que “estem molt contents perquè en aquests 50 anys han passat més de 5.000 infants i hem tingut uns 180 monitors”. El membre de la UME ha posat en valor que s’hagi pogut “conservar de manera voluntària aquesta iniciativa que vam començar fa 50 anys”, i ha destacat que “el més importants pels monitors és que se senten a gust fent aquesta tasca amb els infants, trenquen la dinàmica diària habitual durant 10 dies i això és molt gratificant, sempre aprens dels infants”. Segons Comas, que va ser monitor dels campaments des dels seus inicis, “això és precisament el que hem transmès a les noves generacions de monitors, que el més important és que s’han de sentir a gust i han de creure en aquesta activitat, no ho han de fer com una obligació”.

Les inscripcions per aquestes campaments del 50 aniversari es poden formalitzar a la seu de la UME els dies 10 i 12 de maig per als no socis. La Secció Menuts, Infantil i Juvenil, que és la que organitza aquests campaments d’estiu, en realitat fa sortides al llarg de tot l’any adreçades a infants i joves entre 7 i 17 anys.