sang
Unitats de sang procendents de donacions, processades al Banc de Sang i Teixits (Imatge d'arxiu)

El Banc de Sang i Teixits torna de nou a Gavà a instal·lar und els seus punts itinerants de donació de sang. En aquesta ocasió, i tal i com ja va passar la darrera vegada fa exactament un mes, el punt escollit és el Casal Municipal de Cultura American Lake.

També com llavors, no es pot anar sense cita prèvia a causa de les mesures de seguretat arran de la pandèmia de la Covid-19, i s’ha de demanar hora entrant aquí, seleccionant Gavà, i després escollint tant el dia com l’hora en que es vulgui anar a a fer la donació de sang. En el moment d’escriure aquestes línies, les hores disponibles pels dos dies són aquestes:

sangsang

Les reserves actuals del Banc donen per a vuit dies, és a dir, que si de cop a partir d’avui ningú donés sang es podrien cobrir les necessitats dels pacients de Catalunya durant vuit dies. Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang i Teixits, qualifica això com “una situació de normalitat”, però també afegeix que aquestes reserves “podrien estar millor si poguéssim cobrir entre 10 i 11 dies de reserves, per tant hem de millorar”.

Habitualment l’estiu és una època en la que baixa el ritme de donacions a causa de les vacances. Enguany, amb la Covid-19, el panorama pintava encara pitjor, però Contreras ens ha explicat que “ha estat un estiu estrany perquè, tot i que s’ha ajuntat la pandèmia amb la baixada pròpia de donacions de l’època, la veritat és que la baixada de donacions ha estat menor que la d’altres anys, probablement perquè la gent no ha marxat tant fora, s’ha quedat més aquí”.

Contreras ha volgut destacar, de fet, que “la participació de Gavà en aquestes campanyes és sempre espectacular”. Una dada per il·lustrar això: “les donacions a Gavà durant tot l’any 2019 van ser 553, i des de que va començar la pandèmia el passat 15 de març fins ara ja n’hem fet gairebé 600, més ja que en tot l’any anterior”.