Campanya especial de donació de sang a Gavà
Campanya especial de donació de sang a Gavà

Les campanyes de donació de sang del Banc de Sang i Teixits no s’aturen, com tampoc no ho fan les necessitats d’ella als hospitals. Durant el confinament, es realitzen prenent les mesures necessàries per garantir la seguretat dels donants: mitjançant reserva d’hora prèvia i traslladant-les dels tradicionals autobusos a equipaments municipals. Enric Contreres, director assistencial del Banc, explica que d’aquesta manera poden separar “els llocs de donació on està estirat el donant per garantir els dos metres de distància i es gestionen de forma activa les cues amb la mateixa finalitat”. La reserva de data i hora s’ha de realitzar prèviament al web del Banc de Sang i Teixits perquè “si l’hora triada és una amb molta afluència de gent, es demana que la canvïin per garantir que no hi hagi acúmuls de donants”, afegeix.

A més, les persones hauran de rentar-se les mans amb aigua i sabó o un gel esterilizant en arribar i rebran una mascareta i un bolígraf d’un sol ús a fi que puguin omplir el formulari. Per agilitzar el procès, es recomana portar-lo ja imprès i emplenat de casa. També se’ls mesura amb un termòmetre làser la temperatura per comprovar que no tenen febre. Per la seva banda, el personal sanitari al punt de donació treballa amb mascareta i guants que es canvïen després de cada extracció.

A Gavà, s’ha habilitat la Biblioteca Josep Soler Vidal com a punt de donació dissabte i diumenge en horari de 9.30h a 14.30h. Actualment, les reserves de sang a Catalunya es troben “en una situació normal, en tenim per a aproximadament 10 dies”, explica Contreres, degut a que, malgrat les donacions s’han reduït entre un 30 i un 40%, “les necessitats de transfusions també s’han reduït perquè els hospitals estan dedicats de forma pràcticament monogràfica a tractar pacients amb coronavirus i han ajornat intervencions quirúrgiques no urgents que són uns dels motius de les transfusions”. En situacions normals, el país necessita entre 1.000 i 800 donacions diàries i el Banc de Sang estima que, aquests dies, serien desitjables unes 500 “dia a dia, perquè els productes sanguinis caduquen i alguns d’ells tenen una caducitat de molt curta, la de les plaquetes és de 5 dies”.

El Banc de Sang i Teixits recomana que, en casa de tenir tos o febre, s’esperi un mínim de 15 dies per fer una donació. Pot donar sang tota persona sana, en edat compresa entre els 18 i els 65 anys i amb un pes mínim de 50 quilos.