Campanya municipal: Fes que tot vagi sobre rodes
Les conductes indegudes en la conducció de patinets podran ser sancionades amb multes de 100 a 500 euros

Sota el lema “Fes que tot vagi sobre rodes” l’Ajuntament de Gavà posa en marxa ujna campanya per a difondre les normes dels patinets elèctrics per la ciutat. Per tal d’acostar la normativa als usuaris dels patinets elèctrics s’ha editat un fulletó informatiu on es recullen les principals infraccions que es distribuirà en equipaments municipals i encentres educatius de Secundària.

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, ha presentat aquest matí aquesta iniciativa “la campanya vol posar ordre i adaptar, conscients de la realitat de l’ús intensiu de vehicles mobilitat personal, aquesta realitat a la convivència entre els usuaris i usuàries de patinets i els i les vianants i la resta de vehicles. De moment i en tant que desenvolupem una normativa especifica apliquem la normativa de la DGT i les instruccions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona” ha explicat Raquel Sánchez.

La Policia Municipal, a través de la Unitat d’Intervenció Educativa, també difondrà les normes per a un ús responsable dels patinets elèctrics entre l’alumnat participant en el Programa per la mobilitat segura i sostenible. Una tasca que, a peu de carrer, tindrà el suport d’agents cívics.

Les conductes indegudes en la conducció de patinets que podran ser sancionades amb multes de 100 a 500 euros són: conduir sota l’efecte de l’alcohol o altres drogues, circular a més de 25 km/hora, no fer servir roba reflectant o llums durant la nit, transportar més d’una persona i fer ús del mòbil o auriculars. Tot i no ser obligatori es recomana l’ús del casc. En cas d’infraccions comeses per menors de 18 anys, seran els pares o els tutors legals els que hauran de respondre per la infracció.

L’Ajuntament aplicarà la instrucció transitòria de la Direcció General de Transit (DGT) que s’estén a tots els vehicles de mobilitat personal (d’una o dues rodes, d’una sola plaça i propulsat per un motor elèctric). La instrucció va ser publicada el 4 de desembre i es mantindrà vigent fins que la Unió Europea no estableixi els criteris que s’aplicaran definitivament.

Atès que la instrucció de la Direcció General de Trànsit no regula els llocs per on poden circular els patinets elèctrics, ni on poden aturar-se o estacionar són els ajuntaments els que han de fer-ho a través de les ordenances municipals de circulació.

Gavà, seguint el criteri de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, flexibilitza la prohibició de circular en patinet per voreres o zones de vianants: sempre que no hi hagi carril bici o calçada per voreres, adequant la velocitat al pas del vianant i a una distància mínima d’1,5 metres.

L’Ajuntament està treballant en la modificació de les ordenances de circulació per incorporar les normes i sancions relatives a aquest tipus de vehicles.