Un sofà és el leitmotiv de tota la bateria de suports publicitaris de la
Un sofà és el leitmotiv de tota la bateria de suports publicitaris de la campanya

La campanya itinerant de l’entitat Obertament, amb el lema “Quan no sàpigues de què parlar, parla”, va fer parada ahir a la tarda a Gavà, concretament a la Rambla, a l’alçada de la Placa de Josep Tarradellas. Gavà és un dels 12 municipis que va acollir la campanya per fomentar la reflexió i canviar els hàbits en relació a la salut mental. Avui viatjarà a Granollers .

A la plaça de Josep Tarradellas es van instal·lar dos plafons de gran format en què es qüestiona una realitat alarmant: la incidència de la discriminació per raó de salut mental en les esferes més importants de la vida. L’objectiu és que els vianants, atrets per unes dades que es poden veure des de lluny, s’acostin a participar en una enquesta interactiva i que de l’experiència n’obtinguin una mirada més conscient sobre la problemàtica. Així ho explicava el cap de comunicació d’Obertament, Carlos Alcoba “Amb aquestes campanyes volen apropar que vol dir la discriminació per raons de salut mental a tota la població”. El que més perjudica a una persona amb un trastorn mental és “la mirada dels altres. Volem que això es modifiqui i la millor manera de fer-ho és portar unes preguntes on posem de manifest tres àmbits de la vida, la laboral, les relacions socials i la família, tres parts troncals de la vida de qualsevol i com afecta l’estigma de manera diferent”.

Un sofà, que ja havia estat protagonista en anteriors campanyes i que és el leitmotiv de tota la bateria de suports publicitaris que acompanyen els actes, és l’element que convida a prendre’s una estona per aturar-se i poder parlar obertament sobre aquest tema.

Obertament va néixer el desembre de 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya i lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d’algun problema de salut mental i per fer que esdevinguin protagonistes del canvi. Jordi García, activista d’Obertament a Gavà explicava la seva història i com va arribar a Obertament “jo vaig contraure la malaltia als 21 anys. A partir dels 30 vaig agafar l’estabilitat”. Ara, als 51 anys, és dedica a treballar per la salut mental mitjançat diferents canals entre ells el programa de Ràdio Gavà “la ment pot ser meravellosa” .

El tinent d’alcalde de l’Àmbit de Benestar i Acció Social, Miquel Àngel Diaz, va assegurar que aquesta “és una campanya molt encertada perquè molt sovint hi ha prejudicis sobre les malalties mentals” i en tot moment l’Ajuntament va fer costat a l’entitat quan van explicar el projecte. Diaz també va explicar que a la ciutat hi ha recursos des de salut mental “com els serveis que ofereix per als menors d’edat la Fundació Orienta i també els que s’ofereixen pels majors d’edat al centre del carrer de Sarrià a través de l’Hospital de Sant Joan de Deu” i va fer una crida per tal “que veiem sense prejudici les malalties mentals. En qualsevol família i en qualsevol circumstància pot haver-hi situacions d’aquest tipus i tractar-les des de l’empatia és força important”.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, 1 de cada 4 persones passaran per un trastorn mental al llarg de la vida. És en aquest punt en el qual “Parla Obertament” s’ha erigit com a motor imprescindible per sensibilitzar la ciutadania sobre els prejudicis i l’estigma.