Can Robert
Can Robert: formatgers artesanals de quilòmetre zero des de Gavà (Foto: Instagram de Can Robert)

En el centre mateix de Gavà, el carrer de les Colomeres, opera una empresa de productes lactis de quilòmetre zero anomenada Can Robert. Fabriquen sobretot formatges artesanals, però també venen llet i iogurt. Tot sota el segell “eco”, és a dir, obtingut de manera artesanal sense additius ni conservants ni colorants.

Can Robert va néixer fa quatre anys de la ma d’una família d’origen francès, els Robert, i ven el seu producte no només per tot Catalunya sinó també a altres indrets de l’estat espanyol com Madrid. El cap de la família, Miquel Robert, fa més de 30 anys que viu a Gavà i “a França, d’on jo vinc, és molt freqüent trobar formatgeries d’aquest tipus. Jo volia fer el mateix aquí, però trobar una finca era molt complicat, els tràmits eren molt difícils, així que vam decidir transformar i reduir la idea original, vam adquirir un local de lloguer i vam apostar per comprar la llet per transformar-la”.

La família Robert ha invertit “uns 250.00 euros en el negoci, diners que cada mes hem d’anar tornant, però gràcies al nostre esforç estem sobrevivint venent iogurts, formatge, i llet en envàs de vidre retornable”. Pol Robert, fill del Miquel, destaca precisament l’aspecte de l’envàs retornable: “Tant els envasos dels iogurts com els de la llet es poden reciclar, i cada sis ampolles de llet que ens retornin donem un iogurt gratis. Les ampolles després les netegem en un rentavaixelles industrial i les tornem a utilitzar”.

Com es veu, Can Robert ha apostat fermament per un mètode de producció ecològic i sostenible. Segons Pol, “hem triat aquest camí que és complicat, perquè la llet caduca aviat, però és un camí més saludable i creiem que a la llarga és el que convé a l’ésser humà”.

La llet amb la que treballen “ve de Cardedeu, d’un ramader que té una granja ecològica, i la llet que comprem és d’una qualitat excepcional”. La llet que arriba a la formatgeria “gairebé no la tractem, només juguem amb la temperatura i amb un ferment per fer els formatges i els iogurts. De fet, amb els iogurts ens va costar molt arribar al punt exacte per tal que ens surti bé”.

La família Robert està planejant algun tipus d’expansió cap a altres productes. El Pol ens explica que “ja hem parlat amb alguna empresa que fabrica xocolata ecològica i estem fent proves a casa, i d’altra banda també tenim en ment fabricar mantega”.

Els productes que fabrica Can Robert es poden comprar a la pàgina web de l’empresa.