Canvi de marxa
Ambròs s'ha dirigit als assistents amb tots els testimonis a dalt de l'escenari

L’Espai Maragall ha acollit aquest matí una nova edició de Canvi de marxa. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Mutual de Conductors que van iniciar l’any 2014 i que recorre tot Catalunya per conscienciar als joves entre 14 i 18 anys sobre la seguretat viària, i molt particularment sobre els efectes devastadors sobre les persones que tenen els accidents de cotxe i de moto. Segons fonts de l’entitat, anualment fan entre 25 i 30 sessions com aquesta, i en total assisteixen al voltant d’11.000 joves.

En l’acte d’avui a Gavà han participat més de 500 joves dels següents centres educatius: Institut El Calamot, Institut Bruguers, Lycée International Barcelona Bon Soleil, col·legi Sagrada Família, col·legi Santo Ángel, i col·legi Sagrat Cor.

Josep Maria Ambròs, responsable d’activitat de la Fundació Mutual de Conductors, ens ha explicat que l’edat a la que va orientada la sessió, entre 14 i 18 anys, “considerem que és l’adequada perquè estan a les portes de treure’s el carnet de conduir, especialment per ciclomotors, i creiem que és molt interessant conscienciar-los de cara a una conducció segura i, sobretot, alertant-los d’accidents que es donen avui dia on hi ha conduccions molt temeràries especialment en caps de setmana i a causa d’alcohol o del mòbil”.

El format de la sessió és sempre el mateix: hi ha una introducció amb una petita representació teatral amb dos actors, i després surten a parlar diversos testimonis d’accidents de trànsit com ara membres de cossos de seguretat (policies, bombers) o fins i tot persones que o bé han patit un accident o als que un accident ha segat la vida d’algun familiar. Tots expliquen les seves experiències personals per tal d’intentar que els joves prenguin consciència dels perills d’una conducció temerària. Aquest format es va decidir “conjuntament amb el Servei Català de Trànsit a partir d’experiències similars que hi havia a altres indrets d’Europa, i ens vam fixar sobretot en una que hi havia als Països Baixos que s’assembla molt a la nostra”.

La sessió d’avui ha introduït per primera vegada la conscienciació vers la conducció de patinets elèctrics: “És la primera vegada que ho fem a Gavà, tot i que ho vam introduir a finals de l’any passat perquè ens ho va demanar el Servei Català de Trànsit. És important parlar-ne perquè, per desgràcia, també hi ha molts accidents amb patinet, i per desgràcia també morts”.

Ambròs ha destacat que, “segons les dades que tenim, el 65% dels joves han sortit impactats d’aquestes sessions, i prop del 50% han dit que canviaran la seva actitud respecte al que tenien pensat fer en conduir. I justament aquest és el nostre desig: que, com a mínim durant un temps, estiguin impactats i recordin el que es diu aquí”.