eleccions generals
Cap incidència en l’obertura dels col·legis electorals a Gavà

A les 9 del matí han obert sense cap incidència destacable els 18 col·legis electorals on es pot exercir avui el dret a vot en les setzenes eleccions generals espanyoles que es celebren des de la restauració de la democràcia. Per aquests comicis hi ha repartides en aquests 18 locals un total de 53 meses electorals, que es on podran votar els 34.190 gavanencs que avui tenen dret a vot i que es reparteixen en 4 districtes i 28 seccions.

A les eleccions generals d’avui s’escullen els membres de les Corts Generals espanyoles, composades pel Congrés dels Diputats i pel Senat. Respecte al Congrés, els partits es juguen els seus 350 membres, mentre que els electors elegiran avui 208 dels 265 senadors, ja que la resta, 57, són elegits per les comunitats autònomes de manera directa i en proporció a la representació obtinguda per cada partit.

A Catalunya estan cridades a les urnes 5.370.273 persones que escolliran 48 diputats al Congrés i els 16 senadors que s’elegeixen en aquesta comunitat autònoma. D’aquest 48 diputats en sortiran 32 de la província de Barcelona, 6 de la de Girona, altres 6 de la de Tarragona, i finalment 4 de Lleida. De senadors en sortiran avui elegits 4 a cadascuna de les 4 circumscripcions catalanes, els mateixos que estan en joc a cadascuna de les circumscripcions espanyoles peninsulars. En total hi ha 8.365 meses repartides per tot el territori català distribuïdes en 2.670 col·legis electorals. El 100% d’aquests col·legis electorals catalans, per cert, ha obert també a les 9 amb normalitat i la totalitat de les meses s’ha constituït sense cap problema.

El cost d’aquestes eleccions puja a 136 milions d’euros, si fa no fa el que va costar les del passat mes d’abril. Des de les eleccions de desembre de 2015 els espanyols ens hem gastat gairebé 520 milions d’euros en les quatre eleccions generals que hi ha hagut en quatre anys, una xifra que, en un escenari de normalitat, s’hauria gastat en un període de 16 anys.

El 40,6% d’aquests 136 milions d’euros, és a dir 56,5 milions, se’n va en despeses de correu, des de la tramitació del vot a distància fins als avisos als membres de les meses passant per la propaganda i altres recursos. 20 milions d’euros, el 14,5% del pressupost total, va a parar a les Juntes Electorals que supervisen tot el procés i als membres de les meses, cadascun dels quals cobra avui 65 euros per la jornada.