Cara a cara amb les violències
Un dels plafons de la mostra

La plaça de Jaume Balmes acull aquests dies l’exposició de carrer “Cara a cara amb les violències. Relats de resiliència a Centreamèrica”, una mostra creada pel col·lectiu Ruido Photo i produïda per l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau que a través de la fotografia i d’entrevistes, fa un recorregut per les múltiples cares de les violències que afecten la vida quotidiana a tres països de Centreamèrica, coneguts com el Triangle Nord: El Salvador, Guatemala i Hondures.

L’exposició està dividia en quatre blocs temàtics: Dones, Infància, Joves i Migrants. En tot el recorregut, s’evidencia la violència que pateixen diversos sectors de la societat, dones i infants en són doblement vulnerables, i també els joves que en entorns de pobresa i exclusió social són reclutats per les “mares” atrets per la promesa de seguretat. Les bandes, que han esdevingut violentes màfies transnacionals, els donen l’oportunitat de créixer i guanyar diners fàcilment.

En aquest context moltes persones es veuen abocades a migrar, exposant-se així a ser detingudes, segrestades, violades o assassinades, majoritàriament pel crim organitzat. La ruta del Triangle Nord cap als Estats Units és escenari d’una greu crisi humanitària.

Com a contrapunt a les múltiples violències, l’exposició posa en relleu la trajectòria de quatre persones que, des dels seus àmbits, planten cara a la situació. A partir d’entrevistes, la mostra recull els següents testimonis:

  • Morena Herrera, defensora dels drets de les dones, El Salvador
  • Marisa Martínez, defensora dels drets dels infants, El Salvador
  • Wilfredo Gómez, antic membre de les “Maras” i fundador del programa “Huellas de esperanza”, El Salvador
  • Mauro Verzeletti, fundador i director de “La Casa del Migrante”, Guatemala
Un dels plafons de la mostra

Els autors

RUIDO Photo és una organització formada per professionals de la imatge i el periodisme, dedicada a la sensibilització de problemàtiques socials i a l’educació per al desenvolupament a través de la fotografia documental. Fa més de 15 anys que denuncia conflictes i violacions de drets humans en més de 25 països. La seva eina és la fotografia, però també el reportatge de text, el vídeo documental, les exposicions, les campanyes de sensibilització i publicacions i productes digitals.