Ucraïna
Un grup de gavanencs recull més de 20 carros de compra per Ucraïna (Foto: cortesia Montse Català)

Un grup de veïns de Gavà ha aconseguit recollir uns 23 carros de material de primera necessitat pels afectats per la invasió a Ucraïna per part de Rússia. L’acció solidària la van portar a terme el passat divendres, 4 de març, a MercaGavà, i tal i com ens explica una de les gavanenques que va formar part d’aquesta iniciativa, Montse Català, “nosaltres explicàvem a la gent què és el que feia més falta per tal d’orientar una mica i, el que volgués col·laborar, que ho fes amb més informació”.

El resultat van ser fins a 23 carros de la compra carregats amb material molt divers. D’una banda, la gent va donar molt material relacionat amb els nadons com ara “bolquers, tovalloletes, cereals per nadons, llet en pols, biberons, sucs, galetes, o xumets”. I d’altra banda, també molta gent va comprar “productes de menjar típics d’aquests recaptes com ara pasta o llegums, i sobretot vam demanar menjar d’aquest que ve en llaunes com ara tonyina, foie-gras, tomàquet, o altres ja cuinats que també van en llauna”. Un producte peculiar del que també van recollir molt és farina ja que “ens demanen molta per poder fer pa”.

També van haver-hi moltes donacions de material d’higiene com ara “sabó pel cos, compreses, pasta de dents, o raspall de dents”. A més, “com havíem fet abans una difusió per xarxes socials, molta gent també ens va portar medicaments”.

Català ha qualificat la resposta de la ciutadania d’“inimaginable”, i assegura que “mai s’havia fet una recollida tan gran i tan important”. Ens podem refiar d’aquesta valoració perquè Català sap del que parla: “Mira que havíem fet recaptes pels afectats pel volcà de La Palma, o per famílies afectades per la pandèmia, però com aquesta cap”. Una dada ho pot explicar millor: “Habitualment amb dos o tres cotxes teníem prou per moure la mercància, i aquesta vegada ehm hagut de fer servir set, el que demostra que aquesta guerra ha impactat moltíssim, moltíssim”.

Ucraïna
Els carros amb el recaptat, al parquing de MercaGavà (Foto: cortesia Montse Català)

Avui dilluns comencen la classificació de tot el recollit i “el proper dijous carreguem un camió en col·laboració amb una empresa de Castelldefels, que també està recollint material i que gestiona el transport, i el camió sortirà en direcció a la frontera d’Ucraïna amb Polònia amb tots aquests 23 carros de material”.

Català ens confirma que, de moment, “no tenim previst cap acció immediata, esperarem una mica a veure si el senyor Putin decideix fer alguna mena d’aturada en aquesta guerra, i si això no passa potser que sí que tornaríem a fer alguna campanya perquè si la guerra no s’atura la gent continuarà tenint necessitats”.

Entre les anècdotes (si es poden anomenar així) del dia, Català destaca que “un veí es va gastar ell sol 300 euros i ens va omplir tres carros, la veritat és que se’m van saltar les llàgrimes”. De fet, ella no va ser ni molt menys l’única que va plorar divendres ja que “a molta gent que venia a fer-nos donacions se li escapaven les llàgrimes parlant de com estava patint aquella gent, ens deien que era una llàstima com estaven els infants, i les dones parint en soterranis”.

Ucraïna
Material ja separat i organitzat, aquest mateix matí