Cartes a 24000 persones que consumeixen massa aigua
A partir del dia 11 de març es començarà a reduir la pressió de la xarxa

En les properes setmanes, l’AMB farà arribar al conjunt d’usuaris domèstics que tenen un consum superior a 200 litres per habitant i dia una carta en què es demana augmentar els esforços per reduir el consum d’aigua i aproximar-lo a la mitjana actual de l’àrea metropolitana. Es tracta d’uns 24.000 abonats domèstics, fet que suposa un 1,5 % del total d’abonats de l’àrea metropolitana.

A més, a la carta també es recorda que, segons els decrets de sequera emesos per l’ACA, hi ha un seguit d’accions que han estat prohibides, com omplir piscines privades, regar jardins particulars i rentar vehicles (excepte en establiments especialitzats).

En cas que es detecti que algun usuari ha fet un ús de l’aigua no permès, els ajuntaments tenen la potestat d’obrir-li un expedient. Aquests expedients, que seran resolts per l’AMB, poden comportar l’aplicació de sancions econòmiques, d’acord amb el Reglament del servei metropolità del cicle de l’aigua.

De la mateixa manera, l’AMB també farà arribar una carta específica a uns 250 usuaris més, considerats grans consumidors (és a dir, algunes indústries, grans superfícies, etc.), que superen els 20.000 m3/any i que estan connectats a la xarxa de distribució d’aigua.

En aquests casos, se sol·licitarà un resum de les mesures d’estalvi d’aigua que han posat en marxa fins ara, en què es diferenciï entre l’aigua de procés i els altres usos. També es demanarà la previsió de mesures futures, en cas que estiguin concretades. L’AMB manté una línia de comunicació oberta per resoldre dubtes sobre les mesures d’estalvi d’aigua i per col·laborar en l’objectiu comú de fer-ne un ús responsable.

Baixades de pressió en el subministrament

L’AMB també està ultimant una altra de les mesures anunciades fa unes setmanes: la baixada de pressió en el subministrament en els municipis que tenen la dotació més elevada. A partir del dia 11 de març es començarà a reduir la pressió de la xarxa als municipis de Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Tiana.

Amb caràcter general, la pressió de la xarxa d’aigua ja està ajustada a l’àrea metropolitana als límits més baixos que permet el Reglament del servei metropolità del cicle integral de l’aigua. La imminent reducció de pressió per sota d’aquests valors límit del Reglament pot tenir algun efecte en el servei en funció de diferents factors, especialment si s’augmenta el consum respecte de l’actual. Amb un consum reduït, i similar a l’actual, les afectacions seran mínimes i no destacables.

En cas de continuar la situació actual de sequera, es preveu estendre gradualment les mesures de reducció de pressió en altres municipis, prioritzant els que tenen les dotacions més elevades. L’evolució dels propers mesos permetrà decidir els municipis afectats.

Mesures aplicades pels ajuntaments

  • Reducció dels usos i consums municipals
  • Utilització d’aigua freàtica quan sigui possible
  • Utilització d’aigua regenerada
  • Informació continuada al veïnat sobre les mesures d’estalvi
  • Execució i planificació d’obres per a la millora de la xarxa de distribució d’aigua. Algunes d’aquestes podran tenir subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua una vegada resolgui la convocatòria.