La Casa de Andalucía de Gavà organitza el aquest diumenge, 20 de març, un homenatge a la saeta a l’Espai Maragall. El festival musical s’emmarca dins de la celebració de la Setmana Santa que fa habitualment l’entitat, i hi participaran artistes de diferents disciplines. Així doncs, es podrà gaudir, per exemple, de Quejío Compañía Flamenca, d’un espectacle de dansa i, per descomptat, d’una cantada de saetas.
Conchita Benjumea, presidenta de la Casa de Andalucía de Gavà, ens ha destacat que l’espectacle és variat “però centrat en la tradició andalusa de la Setmana Santa i en l’art de la saeta”. Les entrades per aquest espectacle es poden adquirir aquí a un preu de 5 euros.
Hi ha un aspecte importantíssim d’aquest esdeveniment, i és que tots els diners que s’obtinguin amb la venda de les entrades es dedicaran íntegrament a finançar la construcció d’una “imatge que ens ha de fer un artista, imatge que voldríem tenir no abans de dos anys, perquè és impossible, i que hauria de servir per recuperar la tradició de la processó de Setmana Santa de Gavà”. Es tractaria d’una “imatge del Crist redemptor per tal que, juntament amb els passos, puguem retornar a Gavà la tradició de la processó”.
La Casa de Andalucía vol, doncs, que a Gavà es tornin a fer processons per Setmana Santa, objectiu si més no ambiciós: “És costós, nosaltres no som laics però tampoc som una germanor, i és una iniciativa que lògicament ha de ser recolzada per l’església. Nosaltres ja hem parlat amb el mossèn de Sant Pere, que està d’acord i també il·lusionat, però això requereix d’una inversió important”.
Antigament a Gavà se’n feien processons de Setmana Santa el Divendres Sant, però es van deixar de fer fa molts anys. Benjumea recorda que “a Gavà hi havia dues germanors, les quals feien el recorregut de Setmana Santa en processó, amb les dones vestides de negre en senyal de dol per la mort del Senyor, que és com es fan les processons. També hi havia al menys tres imatges, dos Crists i una Verge. Però no hi havia cordialitat entre les dues germanors, hi havia rivalitat, i al final cada una va tirar pel seu cantó”.
Benjumea es lamenta d’aquesta rivalitat ja que “nosaltres des de la Casa de Andalucía col·laboràvem amb les dues germanors en la processó de Setmana Santa, em sap molt de greu perquè jo les apreciava molt a les dues i tot el que feien s’ha perdut”. En qualsevol cas, i com a entitat gavanenca, la Casa de Andalucía pot (i vol) impulsar de nou aquesta tradició a Gavà, “sempre en col·laboració amb l’església de Gavà”.
El motiu? Benjumea ho té ben clar: “Si parlem de tradicions d’Andalusia, aquesta és una d’elles, una més com la resta de les que nosaltres reivindiquem al llarg de tot l’any, i està molt arrelada en la nostra cultura”. De fet, Benjumea admet que “ens ho ha demanat molta gent”.