Cavalls per regenerar pastures al Parc Natural del Garraf

Aquest cap de setmana han arribat al Parc del Garraf  45 cavalls per fer-hi estada durant els mesos d’hivern. Aquests exemplars han arribat en transhumància de les pastures de Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, i se sumen a la manada també d’una quarantena d’èquids que acull el Parc des de fa tres anys amb conveni amb la Fundació Miranda, entitat que té com a finalitat rescatar i recuperar cavalls que viuen situacions difícils i oferir-los una vida digna en ramat i en llibertat, en grans espais naturals.

Estudis realitzats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Lleida (UDL) sobre l’impacte dels cavalls a la pastura després de tres anys d’estada al Parc del Garraf, han demostrat la importància dels cavalls com grans herbívors, en la recuperació del paisatge mosaic, l’afavoriment de la biodiversitat i també de la salut del bosc d’aquest espai natural.

Sembra regenerativa per a la recuperació de pastures

En aquesta línia, gràcies a aquesta presència de cavalls al Parc del Garraf, s’ha iniciat un projecte pilot de regeneració de pastures amb la sembra de tres hectàrees de feixes i antigues zones de conreu. La sembra s’ha fet amb la recuperació genètica de llavors de vessa vellosa, fenigrec, trepadella i lotus i s’està efectuant com a sembra directa a càrrec de voluntariat de la Fundació i del Parc. La iniciativa també ha permès recuperar una memòria perduda d’activitat agrícola i ramadera al parc.

Les feixes més emboscades es sembraran segons els principis de l’agricultura regenerativa, amb sembra directa sense llaurar o llaurat molt superficialment per no trencar l’estructura del sòl, i dallant les herbes adventícies per fer un acotxat postsembra. Els mateixos cavalls seran els encarregats d’escampar aquestes llavors en un maneig racional que afavorirà un increment de la biodiversitat en l’espai.

També es deixarà alguna feixa sense pasturar, perquè grani i s’escampi la llavor amb el vent, i acompanyat de rotació de pastures per permetre el creixement de l’herba també un cop pasturada. Finalment es farà el monitoratge de l’estat i la condició dels cavalls, de l’evolució de la flora i la vegetació, així com de la presència d’aus i d’altres animals a la pastura.

El projecte dels cavalls tanca un cercle d’ecologia, sostenibilitat i economia circular, fent visible la seva connexió amb l’espai natural del Garraf.