Celebració de la Setmana Gitana

El proper 8 d’abril se celebrarà el Dia Internacional del poble gitano i per commemorar aquesta jornada, durant tota aquesta setmana, el Centre Cívic del barri de Ca n’Espinós acull tot un seguit d’activitats destinades a apoderar a la comunitat gitana i mostrar la seva gran diversitat.

Així per exemple es pot visitar l’exposició “Kon si Kon” que mostra aspectes propis de la cultura gitana amb persones conegudes gitanes i no gitanes que han destacat de diferents camps professionals. Es tracta, segons explica el mediador cultural, Miguel Ángel Gómez de “trencar estereotips” perquè si bé és cert que “s’han produït avenços els gitanos i gitanes continuen vivint situacions de desigualtat, exclusió i segregació, respecte al conjunt de la ciutadania. Continuen sent un grup social discriminat. Volem acabar amb els prejudicis i per això és important treballar amb els nens i nenes, també amb els que són gitanos, perquè aquests clixés també es viuen dins la pròpia comunitat ”.

8 d’abril

El Dia Internacional del Poble Gitano es commemora el 8 d’abril. Aquesta data recorda el Primer Congrés Mundial romaní/gitano celebrat a Londres al 1971 en el qual es va instituir la bandera i l’himne gitano.

La bandera és verda i blava, simbolitzant el cel i el camp, amb una roda de carro vermella en el centre, que significa el camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano, va ser compost per Jarko Jovanovic i recorda als gitanos i gitanes víctimes del nazisme.

En el 4t Congrés Internacional Gitano a Serok, Polònia es va designar el 8 d’abril com a Dia Internacional del Poble Gitano en record d’aquell Congrés de Londres.

Des de fa uns anys aquesta data està adquirint gran notorietat, servint d’ocasió per a diferents celebracions per part de múltiples institucions nacionals i internacionals.

La Cerimònia del Riu és una d’aquestes celebracions que es realitza en moltes localitats. En ella les dones llancen pètals de flors en els rius i els homes encenen espelmes en record dels avantpassats.