inhabilitació de Torra
Un moment de la concentració d'aquesta tarda

Unes 100 persones han assistit aquesta tarda a Gavà a la crida que ha fet l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per concentrar-se a les 19:00h. davant de tots els ajuntaments de Catalunya per protestar contra la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. La plaça de Jaume Balmes, doncs, ha estat l’escenari on s’han llegit diversos manifests sota una pancarta amb el lema “Llibertat presos polítics i exiliats”, és a dir, el mateix lema de la pancarta que Torra es va negar a treure del balcó de la Generalitat.

Jesús Camas, coordinador de l’ANC a Gavà, ha assegurat que “aquesta és una sentencia ridícula si no fos per lo greu que és la destitució de la primera autoritat electa de Catalunya”. Respecte al futur d’aquesta protesta, l’ANC fa “una crida als partits i a les entitats per anar plegats en el camí contra la repressió. La veritable repressió passa per una confrontació amb l’estat i per defugit d’aquest espai tòxic que estem vivint i que fa que prop de 3.000 persones estiguin imputades o fins i tot preses per defensar drets humans i bàsics, com han reconegut diferents institucions. A Espanya no hi ha manera”.

La convocatòria a Gavà “s’ha fet avui d’urgència en coordinació amb altres entitats i també amb alguns partits polítics”, ens ha explicat Camas. Aquests partits als que el líder gavanenc de l’ANC fa referència són bàsicament dos: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Junts per Gavà (JUNTS). De fet, els seus dos portaveus, Albert Massana i Isidre Casas respectivament, s’han atansat també als assistents a banda de Camas.

Massana ha estat molt contundent en la seva crítica contra la inhabilitació de Torra: “Estem davant d’un estat feixista, davant d’un govern que es diu progressista però que se les està empassant totes, el PSOE no ha de tenir por a seure a la taula de diàleg, que és la única sortida que tenim en aquest mal tràngol que estem passant els ciutadans”.

El líder republicà ha anat més enllà encara en assegurar que “estem davant d’uns tribunals feixistes i d’un estat borbònic i corrupte que s’està veient cada dia que no els importa el que decidim els ciutadans de Catalunya en les eleccions. Ells són un estat que només ens deixen sobreviure políticament, els drets polítics no existeixen a Catalunya en aquests moments si tenim l’opció diferent a la d’un altre estat”.

Isidre Casas, de la seva banda, ha advertit que “avui és 28 de setembre, som a les portes de l’1 d’octubre, i ja veurem quina és la resposta no ja dels partits ni tan sols de les entitats, sinó la resposta de la gent que, en situacions com la que hem viscut avui i segurament viurem els propers dies, és la que realment crec que haurà de cridar i intentar que el que pretén l’estat espanyol amb aquesta inhabilitació no tingui massa recorregut”.

Casas ha admès que “sembla que tot acabarà amb una convocatòria d’eleccions, avui el president no ha dit clarament però ja hi ha inicialment dues dates que es pensen, el 31 de gener o el 7 de febrer”. El portaveu de Junts per Gavà ha demanat als que avui s’han manifestat a tot Catalunya que “siguin quan siguin les eleccions, aquell dia hem de tornar a sortir i a omplir les urnes de vots independentistes i sobretot de vots de dignitat per avançar cap a la república catalana”.