La regidora de Drets Humans, Alba Riba, durant la presentació de la programació del GavàMón
La regidora de Drets Humans, Alba Riba, durant la presentació de la programació del GavàMón

El certamen GavàMón és un referent de solidaritat i suport amb les lluites pels drets humans que s’articulen per tot el món. També de prestigi i qualitat per fomentar la cohesió social, la convivència i el reconeixement de la diversitat a través de les arts.

En aquesta XVII edició, que tindrà lloc de l’1 al 31 d’octubre, l’eix central del GavàMón són les persones refugiades climàtiques, “ja que els efectes del canvi climàtic també han de ser analitzats valorant-ne la relació amb els desplaçaments de població i els conflictes” ha explicat la regidora delegada de LGTB i Feminisme, Joventut i Drets Humans, Salut Comunitària i Cooperació, Alba Riba, durant la presentació de la programació davant els mitjans de comunicació municipal. La regidora ha assegurat que “les persones que veuen les seves condicions de vida greument afectades i han de fugir del seu lloc d’origen per un canvi climàtic son persones refugiades”.

Les dades de l’organització de l’ONU són eloqüents: el 2019, gairebé 25 milions de persones de 140 països van haver d’abandonar la seva terra i casa seva per buscar un altre lloc on viure a conseqüència dels successos meteorològics.

Però les previsions per al futur immediat són encara pitjors, ja que aquest organisme calcula que les persones refugiades climàtiques poden arribar als 200 milions de persones el 2050 si no es frena l’escalfament global. “S’ha de reflexionar sobre el paper que tenen les ciutats davant la crisi climàtica, però també sobre les oportunitats que hi ha a l’abast per contribuir a evitar la degradació del planeta”, explica Alba Riba.

Programació

Cal destacar de la programació del GavàMón les exposicions que es faran en diferents espais de la ciutat, com l’exposició Indestructibles, d’Alfons Rodriguez i de Xavier Aldekoa, a la sala d’exposicions de la Biblioteca Josep Soler Vidal, o l’exposició Víctimes del discurs de l’odi, de Ruido Photo, que estarà a la plaça de Jaume Balmes.

Un cicle de xerrades a la Biblioteca Josep Soler Vidal ens portaran l’experiència d’Open Arms analitzant les rutes de les migracions climàtiques al mediterrani. També es presentaran els llibres de Miguel Pajares, president de CCAR (Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat) i de Manu Kaur, en què expliquen la seva vivència sobre l’acollida a Catalunya.
El públic infantil podrà gaudir de diferents activitats com les hores del conte a la biblioteca i la programació de teatre familiar de La Xarxa, a l’Espai Maragall.

També l’Espai Maragall acollirà un seguit de pel·lícules, com Adú, que mostren la duresa del procés de migració i la complexitat de les relacions personals.

Cal destacar també la jornada sobre la situació al Sàhara occidental a través d’una taula rodona que ens aproparà a la realitat dels campaments sahrauís. La jornada finalitzarà amb el concert de l’artista sahrauí Aziza Brahim.

El 23 d’octubre un espai d’entitats GavàMón, al passeig Maragall, permetrà al teixit associatiu cooperant de la ciutat mostrar els seus projectes en una jornada en què es podrà gaudir de taller de cuines del món i espectacles infantils, entre d’altres.

Més informació a l’apartat “Agenda” del número de setembre d’El Bruguers i a www.gavaciutat.cat