FFP2
Una mascareta amb l'homologació FFP2 .

El sindicat Confederació General del Treball de Catalunya (CGT) ha adquirit 10.000 mascaretes per repartir-les entre el personal sanitari de Catalunya. Les mascaretes estan homologades segons la normativa internacional FFP2. La compra de les mascaretes es va formalitzar ahir i el pagament per transferència bancària s’ha efectuat avui, segons ens ha explicat Óscar Murciano, secretari d’acció sindical de CGT Catalunya, que apunta que el temps d’arribada és “de cinc a set dies, per tant arribaran entre dimecres 1 i divendres 3 d’abril”.

Les mascaretes han costat 16.000 euros que “han sortit íntegrament de les quotes dels afiliats al sindicat”, i s’ha pogut materialitzar gràcies a que “el passat mes de gener, companys del sindicat del sector sanitari de la zona de Tarragona van col·laborar en un enviament de material a Xina arran de la situació que travessaven, i va ser a partir d’aquest enviament que es van aconseguir contactes tant amb proveïdors xinesos com amb hospitals i membres del govern xinès que treballen en sanitat, i es va poder conèixer el funcionament d’aquest tipus d’enviaments de material sanitari”.

Quan Murciano es refereix al funcionament d’aquests enviaments, parla entre d’altres coses de les condicions especials que suporten les comandes de material sanitari: “Nosaltres no veurem les caixes ni repartirem les mascaretes ja que la primera norma que té el govern xinès i també l’espanyol és que tot el material sanitari que s’envia o va directament a un hospital o es confisca. De fet, no ho podem fer d’altra manera perquè està totalment prohibit que organitzacions o particulars facin peticions de material sanitari per la lluita contra la pandèmia”.

Per tant, el que CGT ha fet és “posar-se en contacte amb un proveïdor xinès que ha estat homologat pel govern d’aquell país per realitzar importació i exportació de material sanitari. Llavors, hem posat com a destinataris de la recepció els hospitals d’Igualada i de Tarragona, i una vegada arribin allà s’entregaran a l’Institut Català de la Salut que serà qui, en funció dels centres sanitaris més necessitats, en farà la distribució efectiva”.

L’adquisició d’aquestes mascaretes es produeix perquè, segons Murciano, “portem moltes setmanes dient a les administracions que el personal sanitari no està adequadament protegit, que no arriba el material, etc., i al final ens hem cansat d’insistir sobre aquest tema i de veure que la nostra gent s’està posant malalta a centenars cada setmana”. Segons Murciano, la situació en aquest sentit és crítica perquè “hi ha una manca absoluta de material, manquen bates, manquen guants, manquen mascaretes FFP2, i no podem permetre que segueixin caient la gent que està en primera línia de batalla contra la pandèmia”.

El responsable sindical apunta que “s’hauran de derivar responsabilitats en algun moment perquè no pot ser que no hagi capacitat per o produir o fer modificacions en la indústria després de dues setmanes de confinament, hi ha un problema de rapidesa a l’hora d’aconseguir material que s’haurà d’estudiar perquè la realitat és que el Departament de Salut no té material”.

Aquesta primera comanda anirà seguida el proper dimarts 31 de març d’una segona comanda “per la qual ja s’estan recollint diners a les nostres federacions com ara la de Viladecans o la del Baix Llobregat, i em consta que el que estem recaptant serà una quantitat significativament superior als 16.000 euros que hem recaptat en aquesta primera comanda”.

Les mascaretes amb homologació FFP2 “no són les quirúrgiques, que no protegeixen suficient ja que els virus les poden travessar fàcilment, les FFP2 tenen una mena de filtre pel qual el virus no pot passar, són més complexes”. Segons Murciano, les mascaretes aniran destinades al personal sanitari amb més risc d’infecció, que són “els d’urgències, que és on va tothom; el d’ambulàncies, que estan traslladant als malalts d’un lloc a l’altre; i per últim personal de planta, infecciosos i UCI”.