L'alcaldessa durant la presentació dels projectes que van obtenir més vots de la ciutadania
L'alcaldessa durant la presentació dels projectes que van obtenir més vots de la ciutadania

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha presentat els resultats de la quarta edició de Junts Fem Barri, el programa participatiu que dona veu i vot a la ciutadania en la millora dels barris. Una iniciativa consolidada i que enguany ha rebut un nou impuls amb l’ampliació de la seva dotació pressupostària a 600.000 euros, 100.000 més que en anteriors convocatòries.

El recompte de les votacions ha donat com a resultat 14 propostes guanyadores, de les 36 que es presentaven (12 d’inicials presentades per l’Ajuntament i 24 sorgides de la ciutadania) i que s’ajustaven als objectius i requisits del programa (que el seu cost no fos superior als 50.000 euros i que plantegessin millores de l’espai públic).

La gran majoria dels projectes vencedors són a proposta dels veïns i veïnes, concretament 10, i les 4 restants a proposta dels Serveis Tècnics municipals.

L’alcaldessa s’ha mostrat molt satisfeta “de poder fer aquesta inversió a l’espai públic i que aquesta sigui gràcies a la decisió i mobilització dels nostres veïns i veïnes, que han participat àmpliament. Fins i tot s’han campanyes per promocionar determinats projectes des dels barris. I això és bo: tenir una comunitat motivada perquè s’executi una millora concreta”.

Badia ha assenyalat que la participació de la ciutadania no quedarà aquí. “Tindrem comunicació constant amb les persones que han fet les propostes, perquè volem que s’impliqui en la seva definició, en el com, en el què i on l’executarem”.

Finalment, l’Ajuntament incrementarà la inversió en 2.950 euros, per encabir un projecte més: la instal·lació de baranes al carrer de la Salut i a la plaça de la Solidaritat.

Els 14 projectes que s’executaran l’any 2023 són:

 1. Parc infantil a l’entorn del centre cívic de Ca n’Espinós
 2. Renovació de la pista esportiva a Can Tries
 3. Millores de l’accessibilitat a la plaça del Pare Poveda i passatge de Jaume Huguet
 4. Generació de punts d’ombra a les cruïlles dels carrers de les Colomeres i de Sant Lluís
 5. Renovació de jocs infantils i jocs de motricitat per a la gent gran a la plaça de Primer de Maig

6 . Pista de bàsquet 3×3 al Parc del Mil·lenni i millora de la pista poliesportiva existent

 1. Condicionament de parades de bus a Bruguers
 2. Umbracles a la plaça de Jaume Balmes
 3. Renovació d’arbrat a l’avinguda de Joan Carles I
 4. Generació de punts d’ombra a l’avinguda del Mar
 5. Nou accés de vehicles al carrer Clara Campoamor des de la rotonda de l’avinguda de Joan Carles I
 6. Renovació de jardineres i plantació de flors a la Rambla.
 7. Remodelació dels correcans dels parcs del Mil·lenni i de l’Arborètum
 8. Instal·lació de baranes al carrer de la Salut i a la plaça de la Solidaritat

Participació

Entre el 15 de juny al 17 de juliol, 1.966 persones han emès el seu vot a les urnes distribuïdes en diferents instal·lacions municipals, amb el suport de persones informades, o bé a través de la plataforma “Gavà participa, Gavà decideix”.

A la consulta ha participat un 5% del cens (persones majors de 16 anys empadronades a Gavà i empresaris i comerciants amb negoci a la ciutat, en siguin o no residents). Una participació que consolida aquest programa de participació ciutadana que ha rebut nombrosos reconeixements i que han replicat altres ajuntaments.

Del total de paperetes, 1.828 han estat vàlides, mentre que 138 s’han hagut de declarar nuls per diferents motius: s’havien votat més de cinc projectes, no eren persones empadronades a Gavà o majors de 15 anys, havien assenyalat més de de cinc propostes o havien introduït la papereta en blanc.

El 75% dels vots s’han emès a través de les butlletes en paper, i el 25% a través de la plataforma digital “Gavà participa, Gavà decideix”.

De les paperetes vàlides, s’han donat 6.851 suports a les diferents actuacions sotmeses a votació, ja que no tothom va emetre els cinc vots que tenia. La mitjana ha estat de 3,75 propostes per participant.

A partir d’ara, ja finalitzat el període de votacions i comptabilitzats els resultats del procés, els Serveis Tècnics municipals realitzaran els tràmits necessaris per procedir a executar els 14 projectes escollits.

Una iniciativa de cocreació entre ciutadania i Ajuntament

Junts Fem Barri és un programa que va posar en marxa l’Ajuntament de Gavà l’any 2014 amb una doble finalitat: realitzar projectes de millora de l’espai públic i, al mateix temps, promoure un procés participatiu en el qual la ciutadania expressés la seva opinió per decidir quins havien de ser els projectes prioritaris que s’havien de portar a terme fins al final del mandat. Aquest any 2022, l’Ajuntament de Gavà ha realitzat la quarta edició del programa.

La fase d’aportacions es va iniciar el 5 d’abril i va finalitzar el 5 de maig de 2022. Durant aquesta fase, la ciutadania va poder realitzar les seves aportacions de forma presencial o bé, electrònicament a través de la plataforma digital “Gavà participa, Gavà decideix”. Durant aquest període es van rebre un total de 240 propostes ciutadanes i dotze presentades per l’Ajuntament, de les quals 36 van ser seleccionades per passar a votació, al complir els requisits tècnics i econòmics.

Com en les passades edicions, el Junts Fem Barri d’enguany ha tingut diferents punts de votació en equipaments arreu del terme municipal. També s’han activitat “carpes informatives”, amb personal de dinamització que han ajudat a la ciutadania a poder votar, com també es va fer en la fase de propostes. Una de les mesures en l’àmbit del reforçament de les votacions ha estat la instal·lació d’un punt de votació a l’OAC. A través d’aquest punt s’han canalitzat moltes votacions i creiem que ha permès visualitzar el Junts Fem Barri. També ha donat força visibilitat, instal·lar carpa informativa a la Rambla el diumenge de Festa Major de Sant Pere.