Anàpolis
La delegació brasilera, a La Casa Gran aquest matí

Una delegació de la ciutat brasilera Anàpolis ha visitat aquest matí Gavà. El grup estava encapçalat per l’alcalde d’aquesta ciutat, Roberto Naves, i ha visitat La Casa Gran per conèixer de primera mà el projecte Tresca Jove que desenvolupa allà la Fundació Catalana de l’Esplai – Fundesplai.

Tresca Jove és un projecte del Departament de Joves de Fundesplai que es va iniciar l’any 2010 i que té l’objectiu d’afavorir el desenvolupament personal i la integració social i laboral de joves d’entre 18 i 29 anys amb unes determinades característiques de risc social: no escolaritzats, que estiguin a punt de la deserció, sense feina, o amb dificultats per aconseguir-ne.

Jordi Àlvarez, que és educador i responsable de projectes socioeducatius i d’inclusió sociolaboral de Fundesplai, ens ha explicat que Tresca “és un projecte sobretot d’acompanyament, de suport, i de formació”. Aquest darrer punt, el de la formació, es molt important ja que Tresca permet als joves que hi participen treure’s el títol oficial de monitor de lleure, que suposa 150 hores lectives i 160 hores més de pràctiques, i que els permet accedir al mercat laboral .

A Gavà es desenvolupa el programa Tresca Jove des de fa ja uns sis anys, una col·laboració amb el municipi “que pretén arribar a les necessitats dels joves del territori i donar-los una alternativa formativa en l’àmbit de l’oci i el temps lliure que el municipi no té”. En els anys que porta en actiu han passat pel Tresca de Gavà aproximadament entre 150 i 200 joves.

La delegació d’Anàpolis era en realitat doble, perquè també ens ha visitat a la mateixa vegada una altra de la Fundació Renapsi, que treballa precisament amb Anàpolis en un programa d’aprenentatge anomenat Demà Jovem. En paraules d’Ana Carolina, que és tècnica de relacions públiques de Renapsi, “es tracta d’un curs de capacitació professional per a joves a través de l’educació en les escoles i d’ingressos per a les famílies”. En aquest marc de col·laboració, Anàpolis “contracta a joves per a treballar i donar-los educació i formació laboral”.

Les dues delegacions han estat rebudes per la tinenta d’alcalde de Benestar, Educació i Cultura, Ester Zamorano, i la regidora de Joventut, Alba Maria Riba. Riba ha destacat, en relació al programa Tresca Jove, que “és un projecte molt arrelat a Gavà que fem aquí a l’espai de La casa Gran, i esperem que tingui per endavant molt recorregut ja que ens està ajudant a fer una formació com a monitors de lleure a joves que després podran tenir la seva primera experiència laboral en el món del lleure”.

Riba també s’hi ha referit a la visita de les dues delegacions brasileres assegurant que aquesta “és una molt bona oportunitat d’establir sinèrgies amb altres entitats i ajuntaments de la resta del món, en aquest cas de Brasil, i estem molt contents de rebre’ls i que puguin conèixer La Casa Gran, aquest espai tan important a la ciutat on tenim arrelats tants projectes de joventut”.