Aquest matí ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Gavà l’acte de cloenda del primer any del projecte “Cultura emprenedora a l’escola” (CuEmE). La iniciativa té com a finalitat treballar als centres educatius els valors, les habilitats i les capacitats vinculades a l’emprenedoria.
A l’acte hi han assistit els alumnes de cinquè de Primària que han format dues cooperatives a l’escola Eramprunyà, que és la que aquest primer any s’hi ha adherit al projecte. Aquest procés ha implicat que els infants han creat, gestionat i tancat les seves cooperatives, i per això ha estat necessari constituir l’empresa, escollir el producte, produir-lo i finalment vendre’l.
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha presidit l’acte i ha destacat que “és important que els infants sàpiguen com funciona el món de l’economia i de l’empresa, i també que valorin que les coses fetes en equip a banda d’obtenir un benefici solen ser més divertides”.
Sánchez també ha volgut posar de manifest que amb el projecte CuEmE “ensenyem als infants que també és possible un altre tipus d’economia, no només aquelles empreses que busquen el benefici individual sinó que també està bé pensar que a través dels negocis i de l’empresa podem afavorir a d’altres que necessiten de la nostra ajuda”.
Tal i com Sánchez ha comentat, aquesta nova manera de fer economia “ho recull molt bé aquesta manera de funcionar de les cooperatives, que és molt democràtica i que fomenta el treball en equip, i que a més al final té un destí social que ens permet ajudar a altres que ho necessiten”.
La directora del col·legi Eramprunyà, Adela Fernández, ha destacat de la seva banda que el projecte CuEmE “és molt enriquidor en molts aspectes perquè treballa totes les competències bàsiques del currículum, des de la comunicativa fins a la lingüística, la matemàtica, o l’artística, i en especial la competència d’iniciativa, autonomia i emprenedoria, que és la clau d’aquest projecte”.
Fernández també veu avantatges del CuEmE per l’escola ja que “la vincula a noves metodologies perquè l’alumne és el protagonista de l’aprenentatge i, a més, treballar per projectes dóna significat al contingut perquè els infants han sabut en tot moment què havien de fer, com ho havien de fer, què volien fer i com aconseguir-ho, i finalment han vist un resultat del seu esforç, que és molt important”.
Els beneficis econòmics que els infants han obtingut amb les seves cooperatives seran donats en la seva integritat a la ONG Animals Sense Sostre, que treballa per donar una vida digna a animals abandonats, sobretot gossos i gats. L’alcaldessa ha avançat que l’any vinent es tornarà a portar a terme a Gavà el projecte CuEmE i que, a més de l’Eramprunyà, s’hi afegirà l’escola Salvador Lluch.