Colla de Caminants Francesc Lasarte
Imatge de la pujada de 2019 (Foto: www.apeu.cat)

La Colla de Caminants Francesc Lasarte reprèn aquest 2022 la seva activitat estrella que han hagut de deixar de fer des del 2019 a causa de la pandèmia: la pujada a peu a Montserrat. Mariví Muñoz, secretària de l’entitat, es mostra pletòrica: “Tenim les ganes acumulades d’aquests dos anys enrere, ho teníem tot preparat l’any 2020 i ens vam quedar a mitges, així que tenim moltes ganes”.

La pujada tindrà lloc el proper dissabte 7 de maig, i aquesta serà la 57ª edició d’aquesta popular tradició, el que demostra la tirada que té aquesta activitat entre els excursionistes. La sortida tindrà lloc a les 18:00 hores des de la plaça Jaume Balmes de Gavà, i faran via tota la tarda i tota la nit fins a Martorell, on faran una aturada per descansar i sopar. Està previst que cap a les 01:30 hores del diumenge 8 es torni a agafar el camí a Martorell fins a Collbató, a on esperaran que surti el sol per pujar pel camí de la muntanya i aprofitaran per esmorzar. I després, d’allà ja fins a Montserrat.

El recorregut s’ha via modificat ja els darrers anys abans de la pandèmia perquè “cada any intentem que el camí sigui més pista i menys carretera, però tenim un tram entre Sant Boi i Santa Coloma de Cervelló que és impossible, però intentarem passar com cada any”.

L’organització espera “que vingui la mitjana de cada any, que estava en unes 200 persones, però nosaltres sempre diem que la caminada s’acaba quan el teu cos diu prou, i habitualment d’aquestes 200 persones no solen arribar entre 10 i 15 persones. No passa res, el compromís amb la Moreneta arriba fins que el teu cos ha donat el 100%, sigui en el moment del trajecte que sigui”.

La pluja, com cada any, és la gran pregunta que es fa tothom que vol participar-hi. Muñoz vol aclarir dubtes: “No sabem què passarà. Hem tingut anys que ens han plogut quatre gotetes durant el camí i ho hem resolt com hem pogut, mullant-nos de vegades una mica, però mai hem hagut d’anular tota l’activitat. És la pregunta de cada any, però d’entrada nosaltres tirarem i si plou ja veurem què fem en el moment i ja decidirem”.

Hi ha un aspecte potser poc conegut d’aquesta pujada a peu a Montserrat: els voluntaris. Segons Muñoz, “els voluntaris es necessiten tant com els participants, fan una feina impressionant, és una manera de fer la pujada caminant però amb més sacrifici perquè han d’esperar a que tothom hagi arribat als diversos punts de trobada, o preparen en ruta els entrepans, entre altres tasques. Els voluntaris s’ho prenen amb moltes ganes”.

Les inscripcions han trigat una mica en estar a punt, i és que “hem tingut diversos problemes burocràtics, ens ha costat tenir a punt la passarel·la de pagament”. De fet, per problemes de connexió és impossible fer el pagament en navegadors que utilitzin la plataforma de Chrome, com ara el mateix Chrome o Brave, així que per inscriure’s s’han d’utilitzar altres navegadors com ara Firefox, Opera o Safari. El preu d’inscripció és de 25 euros, i si es baixa en autocar el preu és de 15 euros.

També es poden fer les inscripcions de manera presencials els dies 19, 20, 21 i 22 d’abril, de 17:00 a 20:00 hores, al Casal d’Entitats Sant Jordi (Rambla Joaquim Vayreda, 31). La data màxima per fer efectiva aquesta inscripció és el diumenge 24 d’abril.