L'alcaldessa va lliurar al director del Sagrat Cor una placa commemorativa
L'alcaldessa va lliurar al director del Sagrat Cor una placa commemorativa

El 2 de gener de 1919 es va inaugurar l’escola Sagrat Cor per a noies i joves de la comarca, una iniciativa de la professora Pepita Ramon Salla. Cent anys després la comunitat educativa, alumnes i exalumnes, famílies i representants d’institucions van omplir l’Espai Maragall per celebrar aquest aniversari.

Les primeres paraules del director del col·legi, Juan Ruiz, durant l’acte van ser: “És una satisfacció personal i professional reunir tantes i tantes persones que d’una o una altra forma han tingut i tenen relació amb el nostre col·legi, sense deixar de recordar als que ja no estan entre nosaltres, però als que sempre tenim presents”. El director, molt emocionat, va explicar que “el que ha fet possible que una petita escola creixi i es mantingui al llarg de tants anys sense dubte és el seu nom, el cor, la part més important de les persones”. Juan Ruiz va tenir paraules d’agraïment a “totes les famílies que han confiant en nosaltres per educar els seus fills” i va remarcar que “tots els alumnes que s’han format al Sagrat Cor mantenen un bonic record i sempre són benvinguts”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va assegurar que “necessitem persones com vosaltres que, a banda d’ensenyar i preocupar-vos per transmetre els continguts educatius, es preocupeu per inculcar els valors que són tan necessaris en uns moments complicats com els que estem vivim”. L’alcaldessa va reconèixer la implicació del col·legi en tots els projectes educatius, com el PEC, que s’impulsen des de l’Ajuntament per “ajudar-nos a que els nens tingui una millor formació i facin progressar la nostra societat i ciutat” i els va encoratjar a que continuïn “treballant així de bé per l’educació de qualitat”.

El col·legi Sagrat Cor es va instal·lar al mateix lloc on continua avui, a la confluència entre els carrers de Sant Joan i Santa Teresa. S’hi impartien classes d’ensenyament reglat, costura, música, expressió i es va instaurar el menjador escolar, una novetat en aquells anys.

El 1948 Maria Eugènia Marrugat, filla de “doña Pepita”, va continuar la seva tasca i va afegir noves activitats i ensenyaments. Va a començar a fer classes pràctiques d’idiomes; va ser la primera escola a fer classes de català el 1970. També va instaurar els estudis de formació professional de secretariat i administratiu i les classes extraescolars de mecanografia i va donar molta importància a la dansa i la música.

Maria Eugènia Marrugat va ser-hi ahir present a l’acte institucional de celebració del centenari. Molt emocionada va tenir paraules molt emotives per a la seva mare: És un important esdeveniment recordar el centenari del col·legi Sagrat Cor de Jesús, l’any 1919 fundat per Doña Pepita la meva mare, una mestre que des de la seva joventut va ser emprenedora, voluntariosa, treballadora amb molta dedicació a l’ensenyament exercint amb amor la seva carrera”.

El 1984 el col·legi va ser adquirit per José Antonio Fernández. En aquesta nova etapa es van ampliar els espais, les aules i es va renovar el mobiliari. Es va augmentar el nombre de professors incorporant-hi especialistes i es va fomentar l’aprenentatge de llengües estrangeres. Es va enderrocar l’edifici antic i el 2000 es va inaugurar l’actual edifici.

En 2006 és adquirit pels germans Fernández Rivero. Són els actuals regents del centre els que el doten de tots els avenços pedagògics i tecnològics actuals. Rosa Fernández, representant de la titularitat del centre va agrair a la fundadora, l’Ampa, la comunitat educativa i a totes les persones que al llarg de la historia han treballat al col·legi la seva feina. “Entre tots hem aconseguit que la nostra escola sigui història en el nostre poble Gavà ”i va destacar que “el nostre centre s’ha caracteritzar sempre pel seu caràcter familiar, per l’empatia envers les famílies i pel bon ambient de treball. Som una gran família”.

A l’acte va haver-hi una conferència i diferents actuacions musicals a càrrecs d’alumnes i de l’Esbart Brugués.

Programa d’activitats

Per celebrar el centenari el centre ha elaborat un complet programa amb activitats cada mes fins a desembre amb especial incidència a homenatjar les persones que han col·laborat que el centre hagi arribat als 100 anys.

Els actes van començar amb la retolació de la façana, al gener i va continuar amb l’acte institucional a l’Espai Maragall d’ahir. El 21 de març hi haurà el lliurament de la placa commemorativa del centenari i festa al carrer amb música i xocolatada, i el 23 una jornada de portes obertes. Per a l’abril està prevista l’exposició fotogràfica “100 anys d’història del col·legi Sagrat Cor”, al Museu de Gavà. El 4 de maig, a l’Espai Maragall, se celebraran els Jocs Florals, que enguany estan dedicats al centenari del col·legi. El 19 de juny, al matí, també al Maragall, hi haurà actuacions especials al Festival d’Estiu. Les activitats retornaran a la tardor i a l’octubre es farà una trobada amb antics alumnes, mares, pares. Al novembre està prevista una excursió de tot l’alumnat i al desembre finalitzaran els actes de celebració amb actuacions especials al Festival de Nadal.