El procés de dol després de perdre un ésser estimat comporta travessar per diferents etapes i sentiments: des del xoc emocional i la tristesa fins la ràbia i la impotència, entre altres. Emocions que sovint s’accentuen al gaudir de més temps lliure, com succeeix a les vacances, ja que no només es disposa de més hores sense obligacions, sinó que és quan es tenen més records amb aquest ésser estimat, hi ha més necessitat d’ajuda i el sentiment de soledat acostuma a ser major.
És per aquest motiu que l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona, dins la seva tasca d’acompanyament, organitza xerrades i conferències gratuïtes per oferir recomanacions i consells sobre com viure el dol durant les vacances d’estiu. La propera sessió online, a càrrec de la psicooncòloga de l’associació Mireia Golobardes, se celebrarà aquest dijous 16 de juliol, a les 12 hores. En aquesta conferència s’oferiran idees per saber gestionar el malestar emocional i les dificultats que poden sorgir, com també es compartiran eines per ajudar a fer que el període estival sigui una època més suportable i poder avançar en el procés del dol d’una manera sana.
“El dol és un procés natural i delicat en què es viuen una barreja d’emocions intenses, complicades d’entendre i de viure, i en el qual a vegades les persones se senten poc compreses per l’entorn o bé no volen molestar ni preocupar-los expressant el que senten i necessiten”, explica la psicooncòloga de l’AECC de Barcelona, Mireia Golobardes. “Cadascú ha de decidir quina és la seva manera de passar el dol, el ritme que s’adeqüi a un mateix. Per acceptar el dol tots els camins són bons, però cadascú té la seva manera”, afegeix.
“Les persones que viuen en dol anticipen negativament el moment de les vacances ja que ho viuen com a una època en la que haurien d’estar feliços i contents, quan no ho estan perquè troben a faltar a la persona que no hi és i no tenen ganes de relacionar-se ni de preocupar a qui sí tingui ganes de gaudir de les vacances”, assenyala Golobardes.
“És important entendre que és una etapa més dins el procés del dol i que se segueix avançant, tot i que sembli que es retrocedeix”, indica la psicooncòloga de l’AECC de Barcelona, qui també subratlla que “és molt útil buscar moments per recuperar energies i fer una pausa en el procés de dol i poder compartir moments amb qui també està en dol”. Per això, en aquests tallers on es troben persones que viuen situacions semblants, s’explica com de fonamental és poder compartir amb l’entorn més proper les preocupacions, dubtes i sentiments del dia a dia. I, així, poder alliberar tensions emocionals i respondre a dubtes com viure el dolor d’una manera sana i més suportable, o com gaudir de les vacances sense remordiments o passar-ho malament.