Comencen les activitats als parcs i platges
Comencen les activitats als parcs i platges

Aquest cap de setmana del 5 i 6 de març arrenca la temporada de primavera a les 42 Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans. Són espais lúdics i educatius adreçats a famílies, amb nens i nenes de totes les edats, on poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i platges metropolitans, a més d’altres continguts relacionats amb la sostenibilitat.

Aquest diumenge, 6 de març a partir de les 12 hores, es farà visita guiada a les dunes de la platja on s’explicarà la fauna i flora i la importància de preservar aquests ecosistemes. Pel que fa als parcs, pel mateix diumenge, s’ha organitzat una visita guiada per conèixer el parc del Calamot de Gavà i un taller titulat “Els secrets dels fòssils” adreçat als infants

La principal novetat de la temporada és la incorporació de la Jugatecambiental del parc de la Costeta de Begues. Aquest nou espai programarà les activitats els dissabtes, ja que es troba molt a prop de la biblioteca.

Un altra novetat destacable és la celebració del dia de les papallones, una iniciativa que tindrà lloc de manera simultània a totes les Jugatecambientals. Durant tota la jornada s’hi faran activitats per posar en valor la importància d’aquests insectes pol·linitzadors i la seva presència als parcs i les platges metropolitans. Aquesta diada servirà també per donar a conèixer l’Observatori Metropolità de Papallones (mBMS), un projecte de ciència ciutadana que aquesta primavera celebrarà la 4a edició.

Aquesta primavera, concretament el dia 22 de maig, també tindrà lloc la 5a edició del Bioblitz Metropolità, una altra jornada de ciència ciutadana que coincideix amb el Dia Mundial de la Biodiversitat.

L’espai de joc no dirigit també oferirà nous materials i propostes. En alguns casos, serà possible demanar-los en préstec per poder fer al parc activitats autoguiades.

La programació de les diferents Jugatecambientals es pot consultar al seu perfil d’Instagram i també al web de l’AMB. Totes les activitats tenen lloc els dissabtes i diumenges d’11.30 a 13.30 h o de 12 a 14 h, segons el parc o la platja. La temporada finalitzarà el primer cap de setmana de juny, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i continuarà el mes de setembre amb l’edició de tardor.

Enguany, i com a conseqüència de la relaxació de les mesures sanitàries, no hi haurà restriccions especials de ràtio, ni caldrà inscripció en el moment de l’activitat, tot i que les places de les activitats estaran sotmeses a les existències de materials i a l’espai disponible. L’ús de la mascareta serà recomanable, ja que es tracta d’una activitat a l’aire lliure, sempre que es puguin respectar les distàncies de seguretat necessàries. En cas contrari, serà imprescindible. Tanmateix, aquestes mesures podran canviar segons l’evolució de la pandèmia i, per tant, de les normes.

La Jugatecambiental és un projecte compartit amb els ajuntaments i sovint els municipis hi inclouen la participació d’entitats i associacions de veïns. Esdevé un recurs per la dinamització dels barris i els municipis en general.

Pots escoltar l’entrevista amb l’AMB a Ràdio Gavà