Còmic i muntanya

Còmic i muntanya. Aquesta és la nova proposta que el club de lectura Fita i Petjada de la Unió Muntanyenca Eramprunyà presentarà el proper 22 de setembre. Segons Juan Pérez, coordinador del club, “vam detectar que hi ha un camp on no havíem treballat encara, que és el còmic, i que té la seva particularitat perquè també parla d’ascensions i de trobades amb la natura i amb la muntanya”.

Aquesta descoberta ha estat motivada, entre altres, perquè “justament ara hi ha una mena de recuperació del còmic enfocat a la muntanya per part d’editorials de Catalunya i del País Basc, i són precisament aquestes noves edicions que estan sortint des de fa uns dos anys les que ens han motivat a entendre el fenomen i a veure els clàssics del còmic de muntanya i també la seva actualitat. I tot això és el que volem donar a conèixer las membres del club de lectura”.

El gènere de la muntanya en el còmic “no és gens popular, és molt residual, no hi ha editorials que es dediquin específicament al còmic de muntanya. Tot i això, algunes estan recollint còmics estrangers i fent-ne adaptacions al català. No podem dir que hi hagi un ressorgiment d’aquest tipus de còmic, però algunes editorials estan apostant i també hi ha lectors s’estan interessant”. Entre els factors que estan fent que hi hagi cada vegada més interès per part dels lectors, Pérez en destaca que “molta gent s’està aficionant a la muntanya després de la pandèmia, i també potser hi ha una recuperació de la natura a partir del canvi climàtic”.

El club de lectura vol també, amb aquest cicle, traslladar als seus membres les peculiaritats del còmic de muntanya: “És un concepte totalment diferent on la vinyeta té un factor molt important de transmissió d’informació i sentiments al lector, i després tenim també un treball molt important en relació als sons. A la literatura costa moltíssim recrear la sonoritat de la natura, però el canvi està ple d’onomatopeies, apareixen a qualsevol vinyeta, i per tant el còmic dóna aquesta sensació d’impacte sonor en el lector”.

Pérez té molt clar que tant els llibres com els còmics són dues maneres perfectament vàlides per apropar-se a la natura i a la muntanya: “Són diferents formes de fer una lectura, sempre estan en un marc literari i el que canvia són els recursos que utilitzen. En el còmic, per exemple, és més protagonista el diàleg i no hi ha molta narrativa, tot i que té altres recursos que són precisament els que volem donar a conèixer”.

La presentació del cicle tindrà lloc el 22 de setembre, a partir de les 19:00 hores, a la Biblioteca Josep Soler Vidal, que també col·labora en aquest cicle ja que, de fet, el club de lectura Fita i Petjada és un dels que formen part d’aquesta biblioteca.