Comissió de Salut de Gavà
Un moment de l'inició de la sessió d'ahir de la Comissió

Ahir al matí es va constituir a Gavà la Comissió de Salut de Gavà. La sessió constituent es va celebrar a l’Ajuntament de Gavà i va aplegar representants dels agents socials, agrupats sota el paraigua de la Plataforma de Salut de Gavà; del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, representats entre altres pels directors dels dos CAPs de Gavà; i també representants municipals encapçalats per l’alcaldessa de la ciutat, Gemma Badia.

Badia va dibuixar els objectius d’aquesta nova Comissió: “Es tracta de fer el seguiment de l’atenció primària a la nostra ciutat seguint en cert sentit la tasca iniciada per la Plataforma de Salut de Gavà, que des de l’esclat de la pandèmia té unes inquietuds vers la resposta que s’està trobant la ciutadania arran d’aquesta nova situació sanitària. Una ciutadania que s’ha trobat un canvi en la manera de procedir que s’ha traduït, per exemple, en que es triga més en donar hora, que no es fa tanta atenció presencial, o que hi ha hagut un augment en la bretxa digital que està posant dificultats a que la gent gran pugui gestions tan senzilles com demanar hora al CAP”.

L’alcaldessa ha volgut destacar que, en aquesta primera sessió, la Comissió ja “ha detectat un cert problema de comunicació a l’hora d’explicar des dels CAPs què s’està fent realment”, i per tant la Comissió “haurà de generar una entesa que serà molt positiva en aquest sentit per tal que, d’ara en endavant, puguem compartir amb la ciutadania aquesta informació i puguem explicar què s’està fent i què és el que es pot fer millor, que segur que hi ha millores que es poden implementar”.

Per tot això, Badia considera que és “molt positiu que ens trobem tots en aquest taula, que seiem tots en aquesta Comissió, i que trobem entre tots la manera de fer una construcció de relat, una construcció de solucions, i una manera d’escoltar-nos els uns als altres que permetrà que hi hagi moltes millores en l’atenció sanitària”.

Juan Antonio Heredia, membre de la Plataforma de Salut de Gavà, s’ha mostrat “satisfet” de la constitució “per fi” d’aquesta Comissió de Salut de Gavà, i ha destacat que, entre els principals objectius que s’ha marcat aquesta Comissió, està “la millora de les visites presencials i també tenir una fotografia del que està succeint tant en els dos centres d’atenció primària gavanencs com a l’Hospital de Viladecans”.

Aquests són, segons Heredia, els dos objectius prioritaris. “Hi ha altres”, ha assegurat, però “entenem que hi ha coses que es poden solucionar de manera ràpida i que altres requereixen temps i s’han d’anar solucionant poc a poc, així que hem deixat obert quins seran tan el format com el funcionament d’aquesta Comissió”. Heredia ha subratllat que “el veritablement important és que s’ha constituït aquesta Comissió, i a partir d’ara anirem treballant poc a poc per tal de transmetre a la ciutadania quina és la situació dels nostres centres de salut”.

La Plataforma de Salut del Baix Llobregat va néixer el 30 de juny de 2021 i “està recolzada per partits polítics de la comarca, associacions de veïns, sindicats, i membres de la plataforma Marea Blanca”. Poc després es va organitzar aquesta Plataforma en l’entorn més concret de Gavà, fins que ahir es van trobar per primera vegada tots els agents implicats en la salut a Gavà.