Compartint i acompanyant al veïnat a toc de porta

Gavà desplega el programa de caràcter social “A-Porta” l’objectiu del qual és potenciar i donar visibilitat a les habilitats i lideratge veïnals per augmentar la cohesió social i donar resposta a necessitats bàsiques de persones en situació vulnerable. El projecte, impulsat per la de la CONFAVC, ha començat a executar-se als barris de ca n’Espinós i Ausiàs March i esdevé possible gràcies a la implicació de set veïns i veïnes s’encarreguen d’informar i assessorar els altres membres de la comunitat.

Segons Jordi Giró, president de la CONFACV, “és un projecte social que, partint de la base que la gent dels barris té habilitats útils, sovint invisibles i res o poc valorades, vol generar un dinamisme nou valoritzant aquestes competències. Es tracta d’aprofitar la capacitat d’iniciativa del veïnat en benefici del seu barri identificant els recursos personals dels més vulnerables i millora les seves habilitats mitjançant la creació de serveis què facilitin la relació amb les institucions locals”.

A-Porta, que ja es porta a terme 13 barris de 8 municipis, apropa els serveis al veïnat, i lligant amb serveis socials, pretén detectar per a prevenir sobre tots el aspectes que tinguin a veure amb la seva qualitat i condicions de vida (la salut, la pobresa, la violència masclista, la immigració, etc.)

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha volgut conèixer el projecte de primera mà, el qual ha qualificat de “molt valuósperquè, al seu entendre, “esdevé termòmetre de veure com es relaciona el barri amb l’Ajuntament i millorar aquests vincles per poder arribar a la gent i que puguin tenir un sensació de seguretat, participació i escolta activa

El projecte a Gavà s’allargarà fins a finals de novembre. A partir d’aquí es farà un anàlisi de resultats per saber quines són les necessitats i poder concretar accions resposta futura.

Qui són els/les Picaportes?

Alguns dels Picaportes de Gavà

Els Picaportes són persones del mateix barri, compromeses, respectades, carismàtiques en el seu entorn i solidàries amb el conjunt dels habitants del seu barri, que contacten amb el veïnat essencialment a través del porta a porta.

La seva tasca és escoltar la gent per després poder passar les informacions que creuen que pot ser d’utilitat a la gent, així com recursos i claus de canvi per incorporar i millorar la seva vida quotidiana en el dia a dia. A través d’aquest contacte i relació, a més, els habitants visitats surten del seu aïllament i fins i tot poden arribar a incorporar-se a actes o esdeveniments que siguin profitosos per a la comunitat.