Compte amb la vespa asiàtica

Ja fa mesos que es parla de l’expansió de la vespa asiàtica arreu de Catalunya. Ja s’han detectat diversos nius d’aquest insecte a Begues i un ciutadà alertava, aquest diumenge al matí, que n’ha patit picades baixant del castell d’Eramprunyà.

La vespa asiàtica, també anomenada vespa assassina, no és una espècie més verinosa ni més agressiva que les vespes autòctones. Potser la seva picada és una mica més dolorosa, però en general, davant la presència d’individus i/o nius de vespa asiàtica, cal actuar com ho faríem amb qualsevol vespa o abella.

Cal tenir en compte que, si som davant d’un niu i les vespes se senten amenaçades, ens poden atacar molts exemplars alhora. Per tant, el més prudent és no apropar-se al niu i, sobretot, no manipular-lo.

Resulta preocupant

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora. El seu principal perill és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment per a les abelles de la mel, de les quals s’alimenta.

La proliferació de la vespa asiàtica té un efecte indirecte sobre la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre que també acaba afectant la producció de mel, de cera i d’altres productes apícoles.

Els col·lectius que han d’anar més en compte

  •    Les persones al·lèrgiques
  •    Els apicultors
  •    Les persones que treballen fent tasques de jardineria, de treballs forestals i en l’agricultura
  •  Així mateix, també cal ser prudent quan es fan treballs de jardineria a casa.

En cas d’observació de qualsevol d’exemplar o de nius contacteu amb el Cos dels Agents Rurals: Tel. 93 561 70 00 o al a/e velutinacar@gencat.cat. En cas de picades truqueu al 061.