manifestació violència policial referèndum

La plaça de Jaume Balmes ha estat l’espai on, aquest migdia, desenes de ciutadans i ciutadanes s’han trobat per expressar “el rebuig a les actuacions policials dels cossos de l’Estat espanyol que van tenir lloc ahir diumenge en el decurs del referèndum d’independència, i que va deixar més de 800 ferits de diversa consideració”. La convocatòria, a la qual s’ha sumat el consistori,  l’ha fet la Taula per la Democràcia integrada, entre d’altres, per l’ANC i Òmnium Cultural. El president de l’Assemblea Nacional Catalana a Gavà, Carles Gelonch, considera que “cal denunciar el que ha estat una repressió brutal per part de l’estat espanyol a la voluntat d’un poble que vol votar democràticament el seu futur, i ho ha fet davant del món sencer amb violència”.

Des d’Òmnium Gavà, Jordi Ribó, ha mostrat la seva “satisfacció perquè al final es va votar. Ahir va ser un dia de triomf de la democràcia ben entesa, amb gent al carrer defensant les urnes tot i les amenaces. També estic trist pel que van fer, els responsables directes i els indirectes. Segur que això els passarà factura”. Finalment, Ribó subratllava que “per primera vegada, i no n’estàvem acostumats, una coalició de partits que concorre en unes eleccions compleix amb el programa”.

Forces municipals secunden la protesta

El govern municipal també ha secundat la protesta. El tinent d’alcalde de l’àmbit de Benestar i Acció Social, Miquel Àngel Díaz, ha denunciat que “en un estat de dret la violència, tret de casos excepcionals, no és el camí” i “la resposta policial d’ahir contra persones que participaven en un acte pacífic va ser desproporcionada”. Diaz ha fet una crida “a la calma i al diàleg per resoldre aquest conflicte en un tema que pot afectar la convivència ciutadana”, tot i que ha precisat que “a Gavà això no ha passat”.

El portaveu del grup municipal d’ERC, Albert Massana, afirmava que “amb aquesta protesta volem defensar els drets fonamentals i denunciar l’agressió brutal contra Catalunya per part del govern feixista del Partit Popular. Aquesta és la única resposta que donen a l’anhel de més de 2 milions i mig de persones” i ha precisat  que “aquest dimecres el Parlament de Catalunya dirà la seva, i tirarà endavant els seu full de ruta. Ningú ens podrà aturar”.

Des del grup municipal de GSSP, Juan Carlos Bondia, ha condemnat “qualsevol acte de violència” afirmant que “els incidents provocats per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van ser molt  greus. Darrera les seves accions hi ha polítics que no han sabut dialogar amb la resta de forces”, i ha recordat que “nosaltres sempre estarem al costat de la ciutadania de Gavà i en sumarem a les seves manifestacions, sempre que aquestes es facin amb sentit comú i a favor de la pau”.