Taula de Salut Mental
Constituïda la Taula de Salut Mental a Gavà

Avui ha quedat constituïda a Gavà la Taula de Salut Mental. Es tracta d’un espai de treball col·laboratiu entre els professionals i els agents relacionats amb l’atenció a la salut mental del territori. L’objectiu és impulsar el coneixement mutu dels diferents agents que intervenen, millorar la coordinació, i conèixer allò que cal fer per millorar la salut mental de la ciutat.

La Taula està formada per professionals dels centres de recursos assistencials de salut mental a la ciutat; associacions i federacions de famílies i persones amb problemes de salut mental; entitats del tercer sector que treballen per la inclusió de persones amb problemes de salut mental; entitats proveïdores de serveis de salut mental; i les administracions implicades com són l’Ajuntament de Gavà, el Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha recordat que “feia temps que ens plantejàvem des de l’Ajuntament la necessitat de treballar en l’àmbit de la salut mental, per nosaltres la promoció de la salut comunitària és una qüestió important que s’ha de treballar des de les administracions i, tot i que és veritat que sí que tenim recursos en el nostre territori, és necessari establir una xarxa entre els mateixos i una estratègia per tal d’aconseguir que les persones que tenen un problema de salut mental siguin ciutadans de ple dret”.

L’alcaldessa ha volgut posar de manifest que amb aquesta tipus d’iniciatives “també es fa una ciutat inclusiva”, ja que “farem una diagnosi de la ciutat per poder dotar-nos d’eines que garanteixin la inclusió d’aquestes persones”.

L’acte ha comptat amb una conferència a càrrec del doctor Emilio Rojo, sots-director mèdic del Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni ubicat a Sant Boi de Llobregat. Rojo ha assegurat que “la taula de salut mental és una eina molt útil quant l’enfocament i la importància no és dona tant a l’assistència sanitària, que seria la malaltia, sinó a la salut, que és allò que està abans de la malaltia”. Per aquest motiu, “per anar augmentant el nivell de salut mental d’una població és molt important dotar-se d’un espai de trobada entre qualsevol agent que participi d’aquesta ciutat”.

Un cop constituïda aquesta Taula de Salut Mental a Gavà es crearà un grup motor que ha d’elaborar un pla de treball de la Taula i dinamitzar-la. Així mateix, es farà una diagnosi de la situació al municipi amb les persones que integren aquesta Taula i es durà a terme la redacció d’un Pla de salut mental. Aquesta diagnosi es farà amb el suport de la Diputació de Barcelona i s’establiran diferents estratègies i grups de treball per abordar situacions com l’accés a l’habitatge, l’accés a una feina, l’accés a l’esport o qualsevol altra activitat en condicions d’igualtat i dignitat.