ECCUS
Foto de família dels participants en el Hub ECCUS

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, va presidir ahir a la tarda la signatura del conveni de constitució del Hub ECCUS-Economia circular i ciutats urbanes sostenibles. L’acte va tenir lloc de manera semi-presencial a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Gavà, amb alguns dels participants allà mateix i altres connectats mitjançant videoconferència.

L’Ajuntament de Gavà és un dels impulsors d’ECCUS, però també hi participen vuit ciutats més d’arreu de l’estat espanyol: Gijón, Las Rozas, Riba-Roja de Turia, San Fernando, Sant Cugat, Sestao, Sevilla i Valladolid. L’objectiu del Hub el va explicar la mateixa Sánchez en destacar que “totes les ciutats que hi formem part estem compromeses amb els objectius de desenvolupament sostenible i també amb totes les estratègies que tenen a veure amb el compromís de fer de els nostres ciutats espais més saludables, més resilients, espais on canviem la manera de fer les coses i que puguin ser veritables espais on la revolució verda a la que tots aspirem, i que ja ningú s’atreveix a negar que és necessària, pugui tenir lloc”.

Segons avançava l’alcaldessa de Gavà, ECCUS no serà només “un espai de reflexió, sinó que també serà un espai que pugui promoure iniciatives i que pugui implementar-les en els nostres territoris, i per això també és important que tot això es pugui implementar des del municipalisme i des dels ajuntaments”.

ECCUS
Moment de la signatura del conveni de creació del Hub ECCUS

Sergio Serna, soci director de TECH Friendly, empresa que actua com a secretaria tècnica d’ECCUS, va destacar que aquesta iniciativa “és probablement un dels grups més potents que hi ha a Espanya en aquests moments per fomentar un nou model de diàleg entre ciutats i empreses per treballar conjuntament per un paradigma de ciutat més sostenible i més equilibrat”.

ECCUS aposta, segons Serna, per “la necessitat d’un canvi sistèmic en els nostres models de consum i productiu”, i en aquesta línia el projecte apunta capa a “un concepte de ciutat diferent”.

Sánchez va tancar l’acte demanant a tots els signants del conveni que “portem aquest Hub incorporat a tots els fòrums on anem, segur que tots posarem el millor de nosaltres per divulgar i difondre aquest Hub, i per promocionar-lo arreu”.

ECCUS és un espai de col·laboració publico-privat i, per tant, a banda dels ajuntaments abans esmentats, també hi participen empreses com per exemple EDP, Aigües de Barcelona, Vodafone, Iberdrola o Roca Group.